Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
sastanak župana marušića s predsjednicom

Potencijali za ulaganja u Panonskom parku, Šaguljama, Luci Brod...

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Kao jednu od najvećih prednosti ove slavonske županije Marušić je istaknuo povoljan geostrateški položaj i prometnu povezanost

Trenutačno stanje i razvojni planovi Brodsko-posavske županije u budućem razdoblju bili su tema radnog sastanka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i župana Danijela Marušića u Slavonskom Brodu.

Kao jednu od najvećih prednosti ove slavonske županije Marušić je istaknuo povoljan geostrateški položaj i prometnu povezanost europskim prometnim koridorima, a kao potencijale za buduća ulaganja naveo Panonski zeleni industrijski park, Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama, drvnu industriju te Luku Brod, za koju su u srpnju ove godine potpisani ugovori o izvođenju infrastrukturnih radova.

Oldtimer maraton Motoristička karavana razveselila mališane u SOS Dječjem selu Ladimirevci

Analizirajući gospodarsko stanje, na sastanku je rečeno kako u ukupnoj slici gospodarstva Brodsko-posavske županije dominira prerađivačka industrija te kako ovaj sektor najviše opterećuje visoka nezaposlenost, niska razina gospodarske konkurentnosti te manjak financijskih kapaciteta za ulaganje i investiranje.

No pozitivni pomaci ipak se osjete, pa tako razvoj poduzetništva koji je Županija poticala raznim subvencioniranim kreditnim linijama i drugim izravnim i neizravnim oblicima pomoći bilježi određene pozitivne pomake u odnosu na prethodno razdoblje. Poduzetnici su tako lani ostvarili neto dobit u iznosu od 264,9 milijuna kuna, što je 21 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Svi sudionici sastanka suglasili su se kako Đuro Đaković Grupu ponovno treba pozicionirati kao tvrtku od strateškog značaja ne samo za razvoj županije, već i Hrvatske, a predsjednica bi mogla pomoći u pronalaženju strateškog partnera i dokapitalizaciji.

Josip Jagodar Savjet mladih predstavio programske ciljeve Poboljšati položaj mladih i zadržati ih u županiji