Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Centar Šagulje povukao još 1,2 milijuna kuna sredstava iz EU

Ove županije moći će se pohvaliti čišćim i zdravijim okolišom

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Centar za gospodarenje otpadom Šagulje zajednički je projekt Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije

Budućem Regionalnom centru za gospodarenje otpadom u Šaguljama kod Nove Gradiške odobrena je dodjela bespovratnih sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

sastanak župana marušića s predsjednicom Potencijali za ulaganja u Panonskom parku, Šaguljama, Luci Brod...

Povučeno 15,7 milijuna kuna

Sredstva su dodijeljena za izradu studijsko-projektne dokumentacije i to temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Procijenjena vrijednost izrade kompletne projektne dokumentacije za centar Šagulje je 15 milijuna kuna, od čega je iz europskih fondova do sada povučeno 14,7 milijuna kuna. Preostalih 300 tisuća kuna sufinancirat će sam centar, odnosno županije osnivači.

– S Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali smo 20. srpnja ove godine dva ugovora temeljem kojih nam je dodijeljeno 13,5 milijuna kuna za izradu studijsko-projektne dokumentacije. Nakon toga prijavili smo se na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, raspisan 31. srpnja. Zadovoljili sve propisane kriterije i, zahvaljujući tome, odobreno nam je daljnjih 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava – pojašnjava Josip Grgić, direktor centra.

Donesena je županijska razvojna strategija do 2020. godine Usvojena Županijska razvojna strategija do 2020. godine Prikupljeno više od 400 razvojnih projekata, a njihova vrijednost je 4,4 milijarde kuna

Centar za gospodarenje otpadom Šagulje zajednički je projekt Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela Regije. Projekt je vrijedan 130 milijuna kuna i jedna je od najvećih investicija u Brodsko-posavskoj županiji.

Trima potpisanim ugovorima izvučeno je čak 98 posto sredstava potrebnih za izradu dokumentacije, čime je ostvaren cilj o maksimalnom korištenju europskog novca u pripremi projekta. Međutim, još je uvijek teško govoriti o rokovima kada će centar biti otvoren.

– Pred nama je izrada studijsko-projektne dokumentacije koja je veoma obimna i sam taj postupak potrajat će tri godine. Nakon toga slijedi provedba projekta. Kada će centar krenuti s radom, teško je reći. Gradnja bi trebala započeti 2021. ili 2022. godine, ali u obzir treba uzeti i postupak javne nabave, natječaj za odabir izvođača, žalbe i sve ono drugo što danas u Hrvatskoj uzima vrijeme, koje je nama izuzetno bitno – ističe Grgić.

Centar Šagulje trebao bi početi s radom najkasnije za pet godina Uskoro novi sustav gospodarenja otpadom za tri županije Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine

Dio razvijenog svijeta

Ono što je u svemu neprijeporno jest činjenica da će izgradnja centra Šagulje osigurati uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području tri županije te pridonijeti manjem deponiranju otpada na odlagališta s jedne, a većoj ponovnoj uporabi, recikliranju i kompostiranju s druge strane.

– Stavljanjem centra Šagulje u funkciju poboljšat ćemo kvalitetu života. Građani će imati čišći i zdraviji okoliš jer će se iskoristiti sva korisna sirovina i neće više biti otpada svuda oko nas. Cilj je da postanemo sastavni dio razvijenog svijeta i funkcioniramo jednako kao i Europa – zaključio je Grgić.

Deveti Kongres pilanara Deveti Kongres pilanara Mobilizacija zbog potražnje za drvom jentrap Projekt JENTRAP: Poplave ne poznaju međudržavne granice Bogatiji za novu opremu vrijednu više od 2 milijuna kuna