Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Zaklada Ivanova kuća u Kutini

Cilj zaklade je izgradnja novog prostora za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti

Foto: Grad Kutina
Iz Zaklade pozivaju sve sa simptomima bolesti te članove njihove obitelji da im se jave

Gradonačelnik Zlatko Babić u društvu pročelnika Ivana Crnca obišao je Zakladu Ivanova kuća u Kutini gdje se susreo s članovima Upravnog vijeća Zaklade. Zaklada Ivanova kuća među svojim aktivnostima posebno ističe razvoj volonterstva te pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te članovima njihovih obitelji, pružanje psihosocijalne podrške te savjetovanje radi prevencije bolesti i promicanja zdravlja.

EKOPROJEKT Školarci izradili kućice za bube i ptice

Briga o građanima

Tom prigodom pater Mariano Passerini, sestra Mirjam Kuštreba i članovi Upravnog vijeća Ante Knezović i Biserka Šmit Sabolić uputili su gradonačelnika u rad Zaklade te predstojeće aktivnost. Unatoč koroni, Zaklada je vodila brigu za oko 20 sugrađana te su se trudili na druge načine educirati sugrađane o Alzheimeru.

– Treba razlikovati Alzheimer od klasičnog oblika zaboravljanja koje se događa svakom čovjeku, poput zaboravljanja namirnica koje treba kupiti u trgovini, zaboravljanja što smo trebali iz hladnjaka i slično. Alzheimer je, slikovito rečeno, kao kada imate ključeve u ruci, a ne znate čemu oni služe – rekao je Ante Knezović.

Sufinanciranje grada

U Zakladi ističu kako je potrebno osvijestiti sugrađane o Alzheimeru, upoznati javnost te se oboljeli i njihove obitelji ne bi trebali sramiti toga niti se skrivati. Dapače, ističu kako socijalizacija i rad s oboljelima uvelike doprinose obogaćivanju društvenog života oboljelih, ali i produžuju vijek do ulaska u posljednju fazu bolesti i potpune demencije.

MANIFESTACIJA PODRAVSKI MOTIVI 3. I 4. SRPNJA NA ZRINSKOM TRGU Podravka priprema tradicionalna podravska jela

– Grad Kutina sufinancira Zakladu Ivanova kuća godišnje s oko 20.000 kuna na njihovu projektu pomoći oboljelima od Alzheimera. Njihova glavna aktivnost odnosi se na angažiranje volontera koji pomažu svim našim sugrađanima koji se bore s Alzheimerom i drugim oblicima demencije. Ovim putem pozivam sve koji boluju od Alzheimera, članovima obitelji čiji članovi se bore s tom bolesti ili im se pojavljuju simptomi, da se obrate Zakladi i možda zajedničkim snagama pronađu rješenje – rekao je gradonačelnik Babić.

Planova za budućnost ne nedostaje u Zakladi te tako iz Upravnog vijeća ističu adaptaciju postojećeg prostora za dnevni boravak te izgradnju novog prostora za smještaj oboljelih.