Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Nedavno dodijeljeno i 1,8 milijuna eura operativnim snagama

Civilnoj zaštiti Zagrebačka županija darovala opremu vrijednu 45.000 €

storyeditor/2024-03-15/zagrebacka_a_foto.jpg
Foto: Zagrebačka županija SVA SREDSTVA koja se ulože u operativne sustave višestruko se vrate, istaknuo je župan tijekom predaje opreme
Crpke, isušivači, pile, kacige, svjetiljke i drugu opremu dobili su Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije i Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Samobor

Crpke, isušivači, pile, kacige, svjetiljke i drugo samo su dio opreme ukupne vrijednosti 45 tisuća eura koju je Zagrebačka županija darovala operativnim snagama sustava civilne zaštite, i to Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Samobor. Primopredaja opreme održana je ispred zgrade Gradskog društva Crvenog križa u Svetom Ivanu Zelini.

Osiguran nadstandard

Župan Stjepan Kožić ovom je prilikom zahvalio operativnim snagama na svemu što rade u ovim prilično izazovnim vremenima.

– Ponosan sam što Zagrebačka županija niz godina uz ona redovna sredstva može znatnije iznose osigurati u jedan nadstandard, a kad su operativne snage u pitanju sva sredstva koja se ulože višestruko se vrate – rekao je Kožić, podsjetivši na nedavno dodijeljenih 1,8 milijuna eura operativnim snagama. Naime, u povodu nedavnog obilježavanja Dana civilne zaštite, zagrebački župan Stjepan Kožić dodijelio je predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore u vrijednosti 1,8 milijuna eura. Na taj će način Zagrebačka županija financirati sustav zaštite od požara i predfinancirati EU projekt Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije s 1,75 milijuna eura, dok su ostala sredstva dodijeljena Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije, HGSS-u za stanicu Samobor i za stanicu Zagreb 7000 eura, a osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

– Dobili smo dvije pumpe koje će biti raspoređene na istočni i zapadni dio županije. Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme sve više poplava i intervencija, tako da nam je ovo itekako vrijedan poklon – rekao je zapovjednik VZZŽ-a Dario Kezerić, istaknuvši kako je u prošloj godini bilo 114 intervencija vezanih za ispumpavanja i obranu od poplava, a samo u protekla dva dana s obzirom na padaline bilo je desetak intervencija.

– Sva naša gradska društva raspolažu s vlastitim isušivačima, međutim potrebe su velike. I ovih dana ima puno padalina tako da će nam nova oprema dobro doći – rekla je Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, kojem je darovano pet isušivača i jedan rasvjetni toranj.

Nikola Tot, pročelnik HGSS – stanice Samobor, zahvalivši Županiji na dodijeljenoj opremi istaknuo je kako broj intervencija iz godine u godinu raste, a time raste i potreba za novim članovima koje treba opremiti specifičnom opremom za penjanje i rad na visini, najprije u vježbama, a potom i u akcijama.

Sve više intervencija

– Dolaskom proljeća sve više ljudi boravi na otvorenom, a zbog toga imamo sve više potreba za intervencijama. Poruka je svima koji idu u nepristupačna područja da ne precjenjuju svoje mogućnosti, informiraju se u planinarskim društvima i udrugama te uvijek imaju uz sebe mobitel – poručio je Tot.

Primopredaji opreme nazočio je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, koji je istaknuo kako ovakva ulaganja Županije u opremu za civilnu zaštitu nisu iznimka već pravilo dugi niz godina te da isto čini i Grad.

storyeditor/2024-03-15/a_viroexpo_2024_otvorenje_foto_anita_zeko.jpg Ponovno izvrstan odjek sa "sajma s dušom" Doslovno svi izlagači žele se vratiti na Viroexpo storyeditor/2024-03-15/skupstina-110324-1.jpg Što se tiče luka i lučke infrastrukture, od 13 projekata osam ih je već završeno Dobroslavić: I dalje smo u vrhu po povlačenju sredstava iz EU Vrtić Vinkovci VINKOVCI Novi vrtić još je jedan projekt koji ostaje u nasljeđe Vinkovčanima