Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Belišćanska zlatna jesen

'Čuvamo baštinu i šaljemo poruke ljubavi koje nas spajaju, a ne razdvajaju'

Foto: Grad Belišće
Kuhao se pekmez, izlagale su udruge i OPG-ovi, plesali su fokloraši iz čak 15 KUD-ova...

Trodnevna manifestacija koja promiče kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo, Belišćanska zlatna jesen, i ovog je rujna privukla brojne stanovnike Belišća i njihove goste, ali i izvođače i izlagače iz Hrvatske i još šest zemalja.

Obilježen Dan grada i Dan bjelovarskih branitelja Kušanje meda i vina, utrka Fun Run te besplatne projekcije filma “Slučajni ratnici”

Kušali vrući pekmez

Počela je tradicionalnom Pekmezijadom u dobro poznatoj "Pekmez ulici". Udruge i OPG-ovi na štandovima su promovirali i prodavali domaće autohtone proizvode, a posjetitelji su mogli kušati i svježe skuhan pekmez, za koji su bili zaduženi predstavnici Matice umirovljenika grada Belišća.

Manifestacija je nastavljena programom Glazbeni mostovi kultura. Da glazba i umjetnost ne poznaju granice, nego nas spajaju poput mostova, na pozornici su pokazali KUD Vesna iz općine Mojkovac, ženska glazbena skupina Navihanke iz Celja, Folklorni ansambl Aco Karamanov iz općine Radoviš i Folklorni ansambl Đido iz općine Bogatić.

Publika je uživala u spletu crnogorskih igara i igara iz okolice Spiča, makedonskim plesovima i čobanskom nadigravanju Trojno, odnosno ljubavnoj igri iz Vojvodine.

na Trgu Matije Gupca U srcu Karlovca održat će se manifestacija 'MerKAsur'

Državno natjecanje u kuhanju čobanca okupilo je, pak, čak 57 majstora kotlića.

Najbolji je čobanac skuhao Kristijan Kuna, drugo je mjesto pripalo Damiru Đakovcu, a treće Danijelu Šošiću. Zbog velikog broja sudionika to je natjecanje važno za promidžbu kontinentalnog turizma.

Bogatstvo kultura

Manifestacija je završila mimohodom KUD-ova, zaprega i jahača te međunarodnom smotrom folklora. Predstavilo se čak KUD-ove iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Mađarske.

– Uz uživanje u bogatstvu različitih kulturnih izričaja najvažnije su poruke koje manifestacijom želimo poslati iz našeg Belišća, naše Slavonije i Baranje, iz Hrvatske, a to su poruke dobra, poruke prijateljstva, poruke ljubavi, svega onoga što nas spaja, a ne razdvaja – poručio je gradonačelnik Dinko Burić.

Ilustracija GRAĐANI BELIŠĆA, JAVITE SE Skupite gramofone i kazete: Grad traži pomoć u kreiranju izložbe