Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
KULTURNO DOBRO

Derutni dvorac u Cabuni postat će suvremeni centar za kulturu zdravlja

Derutni dvorac u Cabuni postat će suvremeni Centar za kulturu zdravlja
1/3
Foto: Kristijan Toplak
Građevina je zaštićena kao kulturno dobro pa će se pročelje obnavljati u skladu s originalnim izgledom.

Virovitičko-podravska županija posljednjih se godina pozicionirala kao županija prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i njihovu stavljanju u funkciju turizma. Jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja je novouspostavljeni turistički proizvod Virovitičko-podravske županije i spaja najljepše od Podravine i Slavonije bit će Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna.

„Ispisujemo povijest velikim slovima - dvorac Erdödy ponovno će biti ponos Jaske!“ Jednoglasno usvojili zaključak „Ispisujemo povijest velikim slovima - dvorac Erdödy ponovno će biti ponos Jaske!“

Inovativne ideje

Tim će se projektom ostvariti inovativni i suvremeni turistički sadržaji kroz provedbu aktivnosti razvoja i provedbe kulturnih, obrazovnih, interpretativnih sadržaja, opremanje multimedijalnog izložbenog prostora Centra, izradu edukativnih materijala, izradu programa radionica za djecu i posjetitelje te razvoj kulturnih i turističkih proizvoda utemeljenih na kulturnoj baštini. Prijavitelj je projekta Virovitičko-podravska županija, a projektni prijedlog će provoditi 36 mjeseci, u suradnji s dva partnera – županijskom Turističkom zajednicom i Općinom Suhopolje. Planirana je obnova dvorca Janković u Cabuni i njegova prenamjena u Centar za kulturu zdravlja.

– Nakon kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije postala hotel baština s četiri zvjezdice, te nakon dvorca Janković u Suhopolju i dvorca Pejačević u središtu Virovitice, dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području naše županije, u krugu od samo 20 kilometara – kaže župan Igor Andrović. Centar za kulturu zdravlja u Cabuni zamišljen je kao samostalni sklop za kulturu i baštinu Virovitičko-podravske županije kroz interaktivni postav u prizemlju.

U podrumu Centra bit će poligon za tjelesnu aktivnost i edukaciju djece, kao i prostor za prezentaciju obnovljenih dvoraca na području županije. Na katu će se nalaziti administrativne prostorije i konferencijske/ prezentacijske dvorane s lounge prostorom. Građevina je zaštićena kao kulturno dobro pa će se izgled pročelja zadržati i obnavljati u skladu s originalnim izgledom.

Grad Našice obilježava 791. rođendan, a realiziraju se brojne najavljene investicije Povijesni projekti – od obnove dvoraca Pejačević do gradnje Doma zdravlja

U središnjem krilu ishodišnu točku čini prezentacijski i edukativni prostor "kako su se igrali naši stari", s poligonom za isprobavanje igračaka, izložbeni prostor s maketama obnovljenih dvoraca i interaktivnom kartom, prostor za društvene igre i razonodu, sanitarni čvor te vertikalne komunikacije. U južnom krilu nastavljaju se sadržaji za edukaciju s tradicionalnim igrama i VR sala. Središnji dio prizemlja čine prostori kafića i prezentacije vina, domaće i zdrave hrane.

U tom dijelu nalazit će se i ulaz u glavni postav dvorca s tematskom izložbom. Južno krilo namijenjeno je za glavni postav dvorca gdje su u kontinuitetu povezane sljedeće tematske cjeline: zemlja, kruh, voda, vino i pjenušac, konji, šuma. Planirana je i rekonstrukcija pristupne ceste i izgradnja pješačke staze i postavljanje javne rasvjete dužine 310,88 metara.

Iz EU 85 posto novca

– Kada se završi ovaj projekt, očekujemo povećan broj posjetitelja odredištu kulturne baštine, kao i povećanje broja novozaposlenih povezano s ulaganjima u odredište kulturne baštine. Virovitičko-podravska županija tako nastavlja spašavati ruševne dvorce od sigurnog propadanja. Kako smo spasili kuriju Janković u Kapela Dvoru, dvorac Janković u Suhopolju, tako ćemo i ovaj dvorac koji je izgrađen potkraj 19. stoljeća, no od Drugog svjetskog rata je izvan funkcije te kontinuirano propada – zaključio je župan Andrović.

U jaskanskim projektima je više od 200 milijuna kuna europskog novca Obnova dvorca Erdödy može početi: iz EU stiže 50 milijuna kn

Ukupna vrijednost projekta Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, prijavljenog na poziv “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema”, iznosi 56,446.179 kuna. Od toga bespovratna sredstva iznose 47,979.252 kuna, što je 85 posto. Projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci, a u ime Virovitičko-podravske županije pripremila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ.