Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Grad Našice obilježava 791. rođendan, a realiziraju se brojne najavljene investicije

Povijesni projekti – od obnove dvoraca Pejačević do gradnje Doma zdravlja

1/2
Foto: Grad Našice
Obnovom dvoraca stvorit će se nova vizura grada koja će biti na ponos svim građanima, ističe Miletić

Grad Našice obilježava 791. rođendan, a u ovoj su godini pred njima, ističe gradonačelnik Josip Miletić, “povijesni rezultati i isto tako iznimno vrijedni povijesni projekti”.

Blagdan sv. Florijana, svog zaštitnika, vatrogasci proslavili na novoj adresi Grad osigurao novi prostor za JVP Našice te nabavio opremu i vozila

– Put od 37 milijuna kuna u 2017. godini, preko 56 milijuna kuna u 2018. pa do 75 milijuna kuna realizacije proračuna u 2019. dovoljno govori o kvaliteti rada u gradu – započinje gradonačelnik Miletić i zahvaljuje Osječko-baranjskoj županiji i Vladi RH na podršci u radu i realizaciji svih investicija u gradu.

Uređenje ulica

Našice su, navodi on, veliko gradilište. Obnavljaju se ulice – završetkom radova u Zagrebačkoj ulici i Ulici Teodora Pejačevića olakšan je prilaz učenicima OŠ Dore Pejačević i korisnicima Opće županijske bolnice Našice. Okončani su i radovi u Radićevoj ulici vrijedni oko tri milijuna kuna.

Gradonačelnik Miletić potpisao je, nadalje, ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovore o sufinanciranju vodno-komunalnih projekata EU kojima će se obnoviti komunalna i vodovodna mreža usmjerena prema brdskim naseljima, a ona će tako dobiti vodoopskrbu. Vrijednost je tih projekata 207,823.212 kuna.

Grad se uključio i u program poticajne stanogradnje, izgradnju stanova za mlade i njihovu prodaju uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih. Adresa će im biti na križanju Sokolske i Ulice V. Lisinskog.

Grad je potpisao i veliki ugovor za obnovu kulturne baštine u Našicama, “težak” čak 100 milijuna kuna.

Našička bolnica Stiže robot koji u dva sata dezinficira svaki prostor

– Stvorit će se nova vizura grada koja će biti na ponos svim građanima. Jedan od najvećih projekata dosad na ovom području obuhvatit će vanjsku i unutarnju obnovu Velikog i Malog dvorca Pejačević, uređenje središnjeg gradskog Trga dr. Franje Tuđmana te Trga Isidora Kršnjavoga, kao i Gregerove vile te parka koji se nalazi pokraj glavnog gradskog groblja – najavljuje Miletić.

Uređuje se, nadalje, našički perivoj, vrijedan gotovo 16 milijuna kuna, oko 80 posto sufinanciran novcem EU. U izgradnji je, tako, posjetiteljski centar, obnova dendroflore, uređivanje šetnica i staza te postavljanje rasvjete.

Nakon uspješno završene energetske obnove Srednje škole Isidora Kršnjavog u tijeku su radovi na dvjema osnovnim školama u gradu. Završena je i energetska obnova zgrade Gradske uprave, kao i dječjeg vrtića Zvončić, dok je u punom jeku energetska obnova našičke bolnice.

Foto: Grad Našice

Ulaganje u zdravstvo

U izgradnji je novi dio Doma zdravlja, projekta vrijednog više od 7 milijuna kuna, financiran dijelom iz projekta Dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije te Osječko-baranjske županije.

Proširuju se postojeće ordinacije, povećava broj ordinacija, koje će osigurati Našičanima kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, ali i osigurati nove usluge, kao i komotniji prostor za liječenje.

– Kao i u zdravstvo, kontinuirano svjedočimo ulaganjima Grada Našica u infrastrukturu i u ljude. Završena je obnova župne crkve sv. Antuna Padovanskog, uz pomoć Ministarstva kulture, a slijedi obnova samostana – nastavlja gradonačelnik.

Zbog velike potražnje i popunjenosti pokrenut je Projekt proširenja industrijske zone sufinanciran sredstvima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja. Radovi obuhvaćaju izgradnju prometnice u dužini oko 1000 metara te biciklističkih i pješačkih staza. Vrijednost prvog dijela radova, u kojem će se spojiti veći dio zone i otvoriti nove čestice, iznosi oko 5 milijuna kuna.

Izvrsna suradnja Osječko-baranjske županije i Grada Našica Čak 45 milijuna kuna ulaže Županija u Našice: radovi na bolnici, školama, Domu zdravlja...

Pokrenute su brojne investicije u prigradskim naseljima. Tako je Grad Našice jedan od investitora u izgradnji dječjeg vrtića u Jelisavcu, jednog od većih naselja u okolici Našica. Projekt je financiran iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od 5,788.019 kuna.

Kako bi djeca više vremena provodila na zraku i bavila se sportskim aktivnostima, postavljena su dječja igrališta u Makloševcu i Zoljanu.

Grad Našice povećao je iznos ukupnih sredstava za sport na više od dva milijuna kuna.