Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka 746 pregleda
Hrvatska Sahara

Deve u podravskoj oazi dobivaju društvo - dolazi im mužjak, ali i kokoši i ovce

Snimanje filma General u podravskoj Sahari
1/6
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Izuzetan je interes ne samo za deve, nego i za ostale sadržaje. Sad ide ljetna stanka, no imamo puno najava za jesen, kažu u đurđevačkoj Turističkoj zajednici

Deve iz Đurđevca odradile su bez problema prvo snimanje za jedan dugometražni igrani film. Ekipi koja radi na filmu "General", o životu Ante Gotovine, ostaci negdašnje pustinje u Kalinovcu kod Đurđevca poslužili su kao zamjena za Alžir, u kojem je general kao legionar proveo dio vojne karijere.

Kao naručene su im došle i tri deve koje je Grad Đurđevac lani kupio u Njemačkoj i dopremio u Hrvatsku Saharu, kako neki nazivaju posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački peski, koji se prostire na oko 20 hektara. Kad je bivši gradonačelnik Željko Lacković potkraj prošle godine dao dopremiti deve u Podravinu, našlo se skeptika koji su s podsmijehom gledali na tu poslovnu odluku, prema nekim navodima, tešku oko 225.000 kuna.

No, u Turističkoj zajednici Đurđevca kažu da se ta investicija itekako isplatila. Deve su postale dio turističkog aranžmana koji obuhvaća i nedavno otvoreni Interpretacijski centar Picokijade, utvrdu Stari grad, galeriju Ivana Lackovića Croate...

Snimanje filma odlična reklama

- Unazad nepuna dva mjeseca imali smo gotovo stopostotno povećenje broj gostiju u odnosu na isto razdoblje lani. Stiglo nam je više od 60 autobusa u mjesec i pol dana. Izuzetan je interes, naravno ne samo za deve, nego i za ostale sadržaje. Sad ide ljetna stanka, no imamo već puno najava za jesenski dio sezone - kaže nam Mario Fuček iz đurđevačkog TZ-a.

Snimanje filma bilo im je, dodaje, zanimljivo iz promotivnih razloga kao odlična reklama za Đurđevačke peske i deve, a korist su imali i ugostitelji i hotelijeri jer je cijela filmska ekipa tu spavala i hranila se. TZ je prijavio i novi projekt vezan uz prirodnu baštinu, koji će dodatno oplemeniti Hrvatsku Saharu, ali i park šumu Borik.

- Radimo i na tome da uredimo podravsku oazu, mali zoološki vrt, pa će se uz deve moći vidjeti i domaće, tradicionalne životinje, što će posebno zanimljivo biti obitelji s djecom. Imali smo i studijski posjet stotinjak ravnatelja škola, pa se nadamo da će nam dolaziti organizirane učeničke grupe - ističe Fuček.

Inače, u planu je povećanje populacije deva, stići će im jedan mužjak, a društvo će im praviti i razne domaće životinje, od peradi poput "đureka" i "katice" (hrvatska patuljaska kokoš) i kokoši hrvatica do koza, ovaca, konja...

- Nabavit ćemo i kravice - najavljuje Fuček.