Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
jedinstven projekt

Digitalizacija šibenske gradske jezgre

Tvrđava Sv. Mihovila u Šibeniku
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Šibenik će po dovršetku projekta biti prvi grad u Hrvatskoj zahvaljujući kojemu će svaka građevina u staroj gradskoj jezgri imati svoju odgovarajuću informacijsku karticu s osnovnim informacijama i konzervatorskim smjernicama

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, Microsoft Hrvatska i tvrtka Span potpisali su ugovor o provođenju projekta Geonucleus.Si. Riječ je o projektu digitalizacije stare gradske jezgre Šibenika kojim bi dugogodišnja gradska problematika, a to je prespora i neadekvatna obnova i umanjenje spomeničkih svojstava građevina trebala postati prošlost. Naime, Šibenik će po dovršetku projekta biti prvi grad u Hrvatskoj zahvaljujući kojemu će svaka građevina u staroj gradskoj jezgri imati svoju odgovarajuću informacijsku karticu s osnovnim informacijama i konzervatorskim smjernicama.

kreativne radionice Adventurica nadmašila sva očekivanja

– Ovo je naš doprinos u revitalizaciji gradske jezgre koji će građanima omogućiti da prije odlaska u konzervatorski ured dobiju osnovne konzervatorske informacije i smjernice, svojevrsnu “osobnu kartu” građevina stare jezgre – kaže Nikola Grubić, predsjednik društva J. Dalmatinac.

Dodao je i kako je u okviru projekta do sada obrađeno oko 330 objekata, a u konačnici bi trebalo biti obrađeno oko 2000 objekata, koliko ih je otprilike u staroj  jezgri grada.

Sustav će biti javno dostupan u obliku internetskog portala putem kojeg će se brzo, transparentno i precizno nuditi informacije koje će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru jezgru.
Rješenje će biti temeljeno na Microsoftovu sustavu računalstva.

– Cilj je bio dizajnirati sustav koji će riješiti stvarne probleme, a pri tome unaprijediti postojeće procese. Željeli smo kreirati čvrste temelje za buduća proširenja s obzirom na veliki potencijal, npr. u turizmu – rekao je Nikola Dujmović, šef uprave Spana. 

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, vjeruje da će vrijednost projekta prepoznati i drugi gradovi i krenuti u slične vlastite projekte. 

Tema sastanka bile su brodske linije prema najudaljenijim šibenskim otocima "U interesu nam je da šibenskim arhipelagom plove novi, moderniji brodovi" Djelatnici Opće bolnice u Šibeniku obilježili Dan svjesnosti o hereditarnom angioedemu Završena energetska obnova bolnice Od sada bolja medicinska usluga i veća ušteda novca