Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad Bjelovar nastavlja s digitalnom tranzicijom

Djeca će se u vrtiće upisivati e-prijavom koja onemogućava upise preko reda

Foto: Grad Bjelovar
Sustav slaže listu prioriteta, a za sve one koji nemaju računalo prijavu će u njihovo ime kroz e-uslugu provesti stručni suradnici u dječjim vrtićim

Grad Bjelovar je u suradnji s tvrtkama Oracle Hrvatska i Teched savjetodavne usluge d.o.o. razvio nove e-usluge. Uz posljednju novost koja se odnosila na prijave za studentsku stipendiju Grada Bjelovara, građanima je sada na usluzi i e-prijava za upis djeteta u dječji vrtić, što će biti jedini mogući način prijave. Kako je rekao bjelovarski gradonačelnik, ova usluga onemogućit će upise preko reda jer se prijava boduje automatski i sustav slaže listu prioriteta.

ŽUPAN KOŽIĆ OBIŠAO JE ŽUMBERAK U Oštrcu i Sošicama obnavlja se društveni i vatrogasni dom

Ravnopravnost za sve

– Prijave idu putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava NIAS-a. Riječ je o mjestu jedinstvene prijave na sve e-usluge u okviru usluge e-Građanin. Dakle, Grad Bjelovar nastavlja s digitalizacijom cjelokupnog sustava i među prvim smo hrvatskim gradovima koji inzistiraju na digitalnoj tranziciji. Smanjujemo troškove, a pojednostavljujemo rad. Smatramo da je većina roditelja dovoljno pismena da će se bez problema moći i znati koristiti e-uslugom. Glavni smisao cijele ove priče je da sva djeca budu ravnopravna pri upisu u vrtić. Ovo je još jedan dokaz koliko je Grad Bjelovar ozbiljan u uvođenju velikih promjena. Zahvaljujem svim vrtićima u Bjelovaru i naglašavam da imamo jako dobru suradnju. Planiramo povećati sufinanciranje vrtića, a roditeljima ćemo u sljedeće četiri godine omogućiti cijenu vrtića od 300 kuna. Razmišljamo o gradnji još barem dvaju vrtića na području Bjelovara. Tvrtke Oracle Hrvatska i Teched savjetodavne usluge d.o.o. razvile su 11 online e-usluga u vrijednosti 187.500,00 kuna – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak. U ime roditelja koji nemaju računalo prijavu kroz e-uslugu u njihovo ime izvršit će stručni suradnici u dječjem vrtiću, što će biti navedeno u javnim pozivima za prijavu djece za upis u vrtić.

Uz prijavu za upis djeteta, do sada su implementirane i prijave za studentsku stipendiju, prijave na javne pozive za udruge, a ostale e-usluge, zahtjev za brisovno očitovanje, zahtjev za zauzeće javne površine, zahtjev za troškove stanovanja i zahtjev za jednokratnu pomoć građanima, već su spremne te će postati aktivne u svibnju. U bliskoj budućnosti građane Bjelovara očekuje i povezivanje e-usluga na OIB sustav za automatizirani dohvat još više podataka u vezi podnositelja zahtjeva, a sve s ciljem pružanja što bržih usluga građanima. Bjelovarčanima je tako omogućeno da iz udobnosti naslonjača, bez odlaska i obilaženja gradske uprave ispune i predaju zahtjeve kako bi ostvarili svoja prava.

OTVOREN POSLOVNI EDUKATORIJ U PUŠĆI Derutni podrum općinske zgrade pretvoren je u centar

Ušteda vremena

– Roditelji više neće morati dolaziti u vrtić i podnositi zahtjev, što će omogućiti uštedu vremena i njima i nama. S obzirom na to da smo još uvijek u pandemiji, digitalni pristup i više je nego dragocjen. Nakon što roditelji podnesu zahtjev, a vrtić obradi podatke, stvaraju se transparentne liste i zatim slijedi upis djece. Uskoro otvaramo novi dječji vrtić u Gudovcu u koji će krenuti 50-ak djece, no još ima interesa. Od ove godine imat ćemo zajedničko podnošenje zahtjeva za upis, u isto vrijeme za sve vrtiće – pojasnila je Ana Lauš, ravnateljica DV Bjelovar