Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Započeo projekt ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju, vrijedan 2,2 milijuna kuna

'Djeca će, zahvaljujući vještinama, sutra biti konkurentnija na tržištu rada 21. stoljeća

1/2
Foto: Međimurska županija
Međimurje je zasigurno predvodnik u broju učenika koji se bave informatikom i postižu uspjehe iz informatičkih znanosti, istaknuo je župan Matija Posavec

Pojekt ITEO -Popularizacija STEM-a u Međimurju, vrijedan 2,2 milijuna kuna, bit će još jedan vjetar u leđa međimurskim informatičarima koji se mogu pohvaliti odličnim rezultatima, ponajviše zahvaljujući udrugama Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub, koje zajedno okupljaju oko 150 djece. Ubrajaju se među najuspješnije informatičke udruge na području Hrvatske.

OPREMANJEM MULTIFUNKCIONALNE UČIONICE ZAPOČEO 2,3 MILIJUNA KUNA VRIJEDAN EU PROJEKT Djeci prilika da se pripreme za STEM područja

Korištenje tehnologija

Upravo je udruga Mladi informatičari Strahoninca nositelj novog projekta vrijednog 2,226.017 kuna, potpuno financiranog iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" iz Europskog socijalnog fonda, a okuplja udruge i institucije na području Međimurske županije koje u svom djelovanju obuhvaćaju STEM.

Partneri na projektu su Međimurski informatički klub, Astronomsko društvo VEGA, Radio klub Međimurje“ Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforma za Društveni centar Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

Kako bi se učenicima i njihovim mentorima omogućilo još kvalitetnije, svrhovito i primjereno korištenje digitalnih tehnologija, suradnjom Međimurske županije, udruge Mladi informatičari Strahoninca i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja, u 2018. godini oformljen je i Centar izvrsnosti iz informatike.

PROJEKT POPULARIZACIJE ZNANOSTI 'Napredak društva u uskoj je vezi s razinom educiranosti u STEM-u'

Uključiti više djece

– Dobili smo priliku da zajedno s REDEA-om osmislimo projekt i uključimo druge udruge s područja Međimurja koje se bave tehničkom kulturom i obrazovanjem. Ovim projektom proširit ćemo i neke postojeće ideje koje već sada uspješno provodimo, implementirati nove stvari, pojačat ćemo svoje kapacitete i ljudske resurse koji će nam omogućiti da uključimo što više djece koja će, zahvaljujući stečenim vještinama, sutra biti konkurentnija na tržištu 21. stoljeća – rekao je predsjednik udruge Mladi informatičari Međimurja Dejan Drabić.

– Ove udruge predvodnici su u idejama i inovacijama kada govorimo o razvoju obrazovanja na području Međimurja. O njihovoj važnosti i kvaliteti svjedoči podatak da je čak 12 polaznika Mladih informatičara Strahoninca i Međimurskog informatičkog kluba pozvano na državno natjecanje iz informatike. Naša županija zasigurno je predvodnik u broju učenika koji se bave informatikom i postižu uspjehe na području informatičkih znanosti. Upravo su znanje, vještine i vrijednosti koje učenici dobivaju kroz rad spomenutih udruga, cilj našeg ulaganja u obrazovanje, uspostave Centra izvrsnosti iz informatike i centara kompetentnosti, no tu ne stajemo, što potvrđuje projekt koji su pokrenuli – rekao je župan Matija Posavec.

Voditeljica projekta je Barbara Srnec Bujanić.