Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MJERE ZA SVE GENERACIJE GRAĐANA

Djeci asistenti, mladima pomoć i subvencije za kuće

Foto: Grad Mursko Središće
Ove godine te novčane pomoći uvećane su za 100 kuna. Za dekanovu nagradu isplaćuje se 1000 kuna, rektorovu 2000, a za doktorat 7500 kuna.

Grad Mursko Središće, koji od 2018. godine novi počasni naziv "Grad prijatelj djece", nastavlja s mjerama pomoći svim generacijama građana. Unatrag četiri godine za svakog učenika osigurava po deset bilježnica s gradskim motivima. Vrtićanci i učenici prvih razreda imaju pravo na besplatno učlanjenje u knjižnicu. Boravak djece u vrtićima grad financira sa 60 posto, a djeci s teškoćama u razvoju dodijeljeni su asistenti u vrtićima i školi te logoped. Do kraja školske godine Grad će u cijelosti pokriti trošak školske kuhinje za drugo i svako sljedeće dijete.

Ministar Ćorić i župan Dobroslavić o posljedicama koronavirusa na gospodarstvo Zbog loše turističke sezone specifične mjere za Dubrovačko-neretvansku županiju

Financira i prijevoz učenika u područnu školu, srednjoškolcima se dodjeljuje 500 kuna jednokratne pomoći, a studentima 600 kuna. Ove godine te novčane pomoći uvećane su za 100 kuna. Za dekanovu nagradu isplaćuje se 1000 kuna, rektorovu 2000, a za doktorat 7500 kuna. Krajem godine raspisuje se natječaj za dodjelu deset studentskih kredita. Grad već više godina sufinancira obrtničke stipendije za deficitarna zanimanja s 300 kuna mjesečno po učeniku. Sufinanciraju se i maturalna putovanja, kao i izleti za djecu roditelja slabijeg imovinskog statusa.

Jednokratna novčana pomoć za prvo dijete iznosi 2500 kuna, za drugo 5000, a za treće i svako sljedeće dodatnih tisuću kuna. Provodi se projekt “Svi u vrtić” za poslijepodnevni i produljeni boravak u vrtiću, uveden je besplatan engleski jezik, predstave za djecu i niz edukacija za osoblje vrtića. Za mlade obitelji Grad bespovratno daje novac za kupnju ili izgradnju prve nekretnine, ali i za uređenje ili rušenje nekretnine. Mlade obitelji oslobođene su plaćanja komunalnog doprinosa, kao i roditelji djece s posebnim potrebama koji grade kuću.

Nova Strukovna škola pred dovršetkom gradnje koja traje od 2013. Nova Strukovna škola čeka uporabnu dozvolu Župan Žinić: Preseljenje je moguće čim Grad Sisak sazove tehnički pregled i izda dozvole

Na početku pandemije osigurane su zaštitne maske za sve stanovnike, a početkom ove školske godine kroz suradnju s dvije lokalne tvrtke osigurane su i maske za sve učenike. Umirovljenicima se dodjeljuju novčani bonovi za Uskrs i Božić, a pokrenut je i projekt "Zaželi" kao pomoć osobama starije životne dobi u obavljanju svakodnevnih poslova.