Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Ministar Ćorić i župan Dobroslavić o posljedicama koronavirusa na gospodarstvo

Zbog loše turističke sezone specifične mjere za Dubrovačko-neretvansku županiju

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Na sastanku se razgovaralo o mjerama pomoći zbog izuzetno loše turističke sezone, a prije sastanka ministar Ćorić i gradonačelnik Milan potpisali su ugovor za projekt izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Metkoviću

"Posljedice koronavirusa na gospodarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji” bila je tema sastanka ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i župana Nikole Dobroslavića u Metkoviću, na kojemu su bili i metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo te pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić.

Srednje škole u županiji koje imaju odgovarajuće uvjete radit će u jednoj smjeni kao i do sada PRILAGODILI SE UVJETIMA I u Osnovnoj školi u Vodicama radit će u dvije smjene, sat kraći pet minuta zbog dezinfekcije

Ministar Ćorić istaknuo je kako se na inicijativu župana Dobroslavića i HGK, odnosno gospodarstvenika, razgovaralo o mjerama pomoći gospodarstvu, naročito u svjetlu činjenice da je turistička sezona bila osjetno lošija od one prošlogodišnje, ali i znatno lošija nego u ostalim primorskim županijama.

– Vlada je već produljila mjere pomoći gospodarstvu, stoga je na dio zahtjeva već odgovoreno, međutim potrebne su i druge ideje. Mjere pomoći gospodarstvu trenutačno su horizontalno orijentirane.

Mjera od 4000 kuna ide do kraja godine i vjerujemo da će ona očuvati najveći broj radnih mjesta u RH. Što se tiče mjera likvidnosti, i HAMAG BICRO i HBOR na raspolaganju su i u ovom trenutku vrši se evaluacija zahtjeva za kredite za povećanje likvidnosti.

U posljednjih deset godina Županijska lučka uprava Dubrovnik uložila je 50 milijuna kuna u lučku infrastrukturu Župan Dobroslavić održao videokonferenciju s ravnateljima lučkih uprava Nastavlja se osam projekata lučke infrastrukture i cesta Korčula-Račišće, vrijedni 700 mil. kuna

Postoji potreba za takvim kreditima i zahtjevi će biti obrađeni u sljedeća dva mjeseca. Što se tiče ostalih specifičnih zahtjeva za mjerama koje smo dobili od Županije i HGK Županijske komore Dubrovnik, o njima ćemo tek razgovarati i donijeti odluke – rekao je Ćorić.

Dogovoreno je da će se novi sastanak uskoro održati u Zagrebu, na kojem će uz ministra gospodarstva nazočiti i predstavnici drugih ministarstava.

– Cijela Hrvatska trpi zbog koronavirusa, ali u našoj županiji te su posljedice mnogo teže. Indeks noćenja u primorskim županijama u odnosu na prošlu godinu jest između 46 i 59 posto, a u našoj županiji samo je 33 posto i to govori samo za sebe. Mi ćemo pokušati pronaći način kako, uz ove mjere koje je Vlada već donijela u dva navrata, prepoznati specifičnu situaciju u DNŽ-u.

Uoči početka nove školske godine te dolaska jeseni, a s ciljem pripreme za provođenje mjera sprečavanja širenja koronavirusa u predstojećem razdoblju, održan je sastanak Stožera civilne zaštite i epidemiologa PRIPREME ZA JESEN 32 tisuće osnovaca i srednjoškolaca na prvi dan škole dobit će po dvije zaštitne maske

Naša gospodarska komora, odnosno gospodarstvenici, imaju neke konkretne prijedloge i nadamo se da ćemo pronaći način da naša županija bude u sličnom položaju kao svi drugi, jer zbog obilježja aviodestinacije, granice kod Neuma i udaljenosti te loših cesta nismo uspjeli odraditi ono što drugi jesu ove sezone – rekao je župan Dobroslavić.

Ministar Ćorić u Metkoviću je s gradonačelnikom Milanom prethodno potpisao ugovor za projekt ”Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Metkoviću“. Grad Metković među prvima u Hrvatskoj dobio je bespovratna sredstva za izgradnju tog dijela infrastrukture potrebne za sustav odvojenog prikupljanje otpada.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 10,987.324 kn, s maksimalnim bespovratnim iznosom od 9,000.047 kn, odnosno stopom sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda, koja iznosi 81,91%. Župan Dobroslavić čestitao je na potpisivanju ugovora za izgradnju sortirnice istaknuvši kako je to važan segment u gospodarenju otpadom na razini DNŽ-a.