Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
PRIPREME ZA JESEN

32 tisuće osnovaca i srednjoškolaca na prvi dan škole dobit će po dvije zaštitne maske

Uoči početka nove školske godine te dolaska jeseni, a s ciljem pripreme za provođenje mjera sprečavanja širenja koronavirusa u predstojećem razdoblju, održan je sastanak Stožera civilne zaštite i epidemiologa
Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija priprema se za izazovnu jesen i početak nove školske godine.

Prvog dana nastave oko 32.000 djece koja pohađaju osnovne i srednje škole na području Zagrebačke županija na klupama će dočekati po dvije pamučne perive maske, a sredstva za kupnju tih maski osigurala je Zagrebačka županija.

Ususret novoj školskoj godini Uskoro će sve osnovne škole u županiji moći kuhati učenicima zdrave tople obroke

Za socijalnu skrb 1,1 milijun

Jedan je to od zaključaka sa sastanka Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije održanog s predstavnicima svih lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom na to da nova školska godina počinje uskoro i to usred globalne pandemije koronavirusa, sastanak je s ciljem pripreme za provođenje mjera sprečavanja širenja koronavirusa u predstojećem razdoblju. Dogovoreno je usto kako će se ovakvi sastanci održavati jednom mjesečno, a po potrebi i češće. Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić naglasio je kako trenutačno u Zagrebačkoj županiji nema potrebe za donošenjem posebnih mjera.

– Zahvaljujući odgovornim građanima, ali i svim snagamacivilne zaštite do sada nismo imali nijedno žarište, a uspjeli smo sačuvati i domove za starije – kazao je Babić, a vezano za početak školske godine rekao je kako je cilj spriječiti širenje virusa među djecom te zaštititi starije.

– Ravnatelji škola trenutačno rade na stvaranju uvjeta kako bi se čitav niz propisanih mjera mogao provoditi u školama – naglasio je načelnik Stožera te najavio i održavanje posebnog sastanka s njima. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik rekao je da ona funkcionira, da je od početka pandemije 14 djelatnika prošlo samoizolaciju, ali srećom nisu bili zaraženi, te da raspolažu s dovoljnim količinom zaštitne opreme. Prema riječima ravnatelja Većeslava Bergmana, Dom zdravlja Zagrebačke županije funkcionira u posebnim uvjetima i u svim ispostavama provodi se trijaža radi koje pacijenti povremeno negoduju, opreme se koristi mnogo, ali se i stalno nabavlja, a trenutačno je dvoje zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženima.

Energetski obnovljena Područna škola Grabovnica RADOVI U ČAZMI Energetski obnovljena Područna škola Grabovnica

Za bolje društveno okruženje

Govoreći o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, Krunoslav Sokol, epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kako i Zagrebačka županija bilježi rast broja zaraženih. Radi se uglavnom u povratnicima s godišnjih odmora, osobama koje su boravile u susjednim državama te kontaktima oboljelih. Primjetan je trend porasta broja oboljelih u mlađoj populaciji, od 10 do 29 godina.