Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ususret novoj školskoj godini

Uskoro će sve osnovne škole u županiji moći kuhati učenicima zdrave tople obroke

1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pročelnik za školstvo Darjan Vlahov najavljuje obnovu sportskih igrališta uz OŠ u Topuskom te SŠ Viktorova

Nažalost, smanjuje se broj najmlađih učenika. U osnovnim školama u Sisačko-moslavačkoj županiji je 219 učenika manje upisano, a prvašića čak 150 manje. U srednjim školama upisano je ove školske godine ipak 12 učenika više.

Osnovne škole na području Sisačko-moslavačke županije, njih 37 te jednu osnovnu glazbenu školu, prethodne školske godine 2019./2020. pohađalo je ukupno 11.110 učenika. Ove školske godine bilježi se 10.891 učenika, što je 219 učenika manje.

ELEKTROTEHNIČKA I PROMETNA ŠKOLA OSIJEK POSTAJE REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI Počinje dogradnja škole vrijedna 20,2 mil. kuna

Velika ulaganja

Što se tiče upisa u prve razrede, prethodne školske godine upisano je 1336 učenika, a ove 1186 učenika, što je 150 učenika manje.

Srednje škole kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, njih 13 te dvije glazbene škole, prethodne školske godine pohađalo je 4545 učenika. Školske godine 2020./2021. upisano je 4557 učenika, što je 12 učenika više, doznajemo iz Sisačko-moslavačke županije koja je osnivač 22 osnovne škole, Grad Sisak njih 9, a Grad Kutina 5 i jedne glazbene škole. Županija je osnivač i 16 srednjih škola od čega su dvije glazbene.

– Sisačko-moslavačka županija ove godine u objekte školstva ulaže više od 55 milijuna kuna, od čega je samo više od 36 milijuna kuna u energetsku obnovu koja će omogućiti jeftinije materijalne troškove škola te ugodnije i zdravije okruženje za učenike i zaposlenika. Završena je energetska obnova 15 škola, od čega je 8 škola završeno u prvoj polovici ove godine, 7 na kraju prošle godine, a u dvije škole su radovi u tijeku i njihov se dovršetak očekuje uskoro. Pri kraju je i javna nabava za još pet škole. Osim energetske obnove uskoro se očekuje i završetak prve faze projekta “Topli obrok – obrok zdravlja” kojim su obnavljane školske kuhinje u matičnim školama kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija s ciljem osiguravanja standarda od minimalno tri topla obroka tjedno – kazuje nam Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Industrijskoobrtnička škola Šibenik dobila je novac za projekt “Ars mechanica za nove kompetencije“ ZA PROJEKT 30,689 898,49 KUNA Industrijska škola dobiva suvremene učionice i radionice

Slijede područne škole

On ističe i kako se uskoro očekuje završetak dogradnje I. osnovne škole Petrinja, gradnja kuhinje i blagovaonice, čime će nakon pet godina provedbe projekta sve matične škole kojima je osnivač županija biti u mogućnosti kuhati zdrave obroke za svoje učenike.

U drugoj fazi navedenog projekta osigurat će se i u područnim školama isti standard.

– Županija kreće u realizaciju projekta obnove školskih sportskih igrališta uz OŠ Vladimir Nazor Topusko i Tehničku školu Kutina, a nastavlja se i s obnovom školske sportske dvorane Brezovica. U prošloj su godini obnovljena igrališta Gimnazije Sisak, a prije toga igralište uz SŠ Glina i Viktorovac – napominje pročelnik D. Vlahov.