Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt vrijedan milijun kuna

Djeci će podijeliti više od 173.000 obroka u školskim kuhinjama

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Više od 20 posto djece u Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva te socijalnim projektima poput ovog doprinosimo rješavanju problema nedostatka hrane za djecu koja se nalaze u takvoj situaciji, rečeno je na potpisivanju ugovora s ravnateljima osnovnih škola. Projektom je obuhvaćeno 993 djece

Međimurska županija nastavlja s provođenjem projekta "Školski obroci svima" kojim se osiguravaju besplatni obroci za djecu u riziku od siromaštva u međimurskim osnovnim školama.

Taj se projekt provodi četvrtu godinu zaredom.

Energetska obnova sjedišta Policijske uprave međimurske Ulaže se 10,3 milijuna kuna, a uštede će biti veće od 60 posto

Pomoć i obiteljima

U velikoj vijećnici Međimurske županije potpisan je ugovor s ravnateljima škola u kojima se projekt provodi u školskoj godini 2019./2020. U okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć 2014. – 2020. i Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Međimurska županija će, kako je rečeno, u suradnji s 21 osnovnom školom osigurati prehranu za djecu koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Projekt je vrijedan 998.076 kuna, a njime je osigurano 173.775 obroka u sklopu školske kuhinje.

– Više od 20 posto djece u Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva te socijalnim projektima poput ovog doprinosimo rješavanju problema nedostatka hrane za djecu koja se nalaze u takvoj situaciji. Ne samo da djeca imaju osiguran zdrav obrok već Međimurska županija brojnim ulaganjima i programima koje provodi nastoji pomoći obiteljima koje su u riziku od siromaštva i povećati njihovu kvalitetu života. Nužno je djeci osigurati odgovarajuće uvjete života, kvalitetan rast, razvoj i obrazovanje koje je za nas prioritetno područje – rekla je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.

Prodaja zemljišta Međimurci žele razvijati automobilsku industriju

Jednake mogućnosti

Škole se sve češće susreću s učenicima čiji roditelji ne mogu podmiriti troškove njihove školske prehrane, čime je, istaknuto je nakon potpisivanja ugovora, nužno osigurati isto u sklopu realizacije projekta, kako bi se ublažile posljedice svih oblika dječjeg siromaštva te im se omogućili uvjeti za odgovarajući psihofizički rast i razvoj. Projektom je obuhvaćeno 993 učenika iz 21 škole koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde. Među korisnicima projekta je i Osnovna škola Podturen. Ravnateljica Marijana Cerovec istaknula je važnost zdrave prehrane.

– Ovim hvalevrijednim projektom možemo djeci iz socijalno depriviranih sredina i područja isključenosti pružiti zdravi obrok i doprinijeti ostvarivanju jednakih mogućnosti svih učenika. U današnje vrijeme tema prehrane je vrlo važna jer roditelji mogu voditi brigu o poremećajima u prehrani i pretilosti koje se sve češće javljaju kod djece – rekla je ravnateljica Cerovec.

Predstavljanje u Švicarskoj Najavljen skori dolazak novih investitora

Inače, prag rizika od siromaštva u 2018. za jednočlano kućanstvo iznosi 29.820 kuna na godinu, dok za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina prag 62.622 kune na godini, objavio je prošle godine Državni zavod za statistiku. Prema podacima iz provedene ankete, stopa rizika od siromaštva u 2018. iznosila je 19,3 posto.