Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Općina Čepin

“Djeci pomažemo i novčano, a za učenike i studente dajemo stipendije”

Za obitelji s troje i više djece Općina Čepin osigurava i mjesečnu novčanu potporu u iznosu od 200 kuna po djetetu do njegove punoljetnosti
Foto: Općina Čepin
Projektima je pokriveno područje sporta, kulture kao i brojne prigodne radionice za djecu. Za projekte ovih udruga osigurano je gotovo 300.000 kuna. Za sve ove mjere Općina godišnje izdvaja preko 5 milijuna kuna.

– Svi veliki projekti koji su realizirani u proteklih sedam godina i oni koji su u tijeku – energetske obnove zgrada, biciklističke staze, Centar za kulturu, kružni tok, Dječji vrtić Zvončić Čepin koji uskoro kreće s radom, potom i sportska dvorana čija izgradnja kreće početkom iduće godine, obnova utvrde Korogyvar, dvorca Adamović i brojni drugi projekti, sve je to napravljeno da traje i služi zajednici kako danas tako i u budućnosti. A budućnost su djeca i mladi o kojima se Općina Čepin brine kroz brojne mjere – započinju u Općini Čepin.

PREPOZNATA KVALITETA RADA I UDOBNOST SMJEŠTAJA U vrtić se u Požegi upisalo 22 posto više djece

Briga o djeci, nastavljaju, kreće od prvih dana života kroz novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, koja za prvo dijete u obitelji iznosi 2000 kuna, za drugo 2500, a za treće i svako sljedeće 4000 kuna.

Osnivanje DV Zvončić

Donesena je i odluka o osnivanju Dječjeg vrtića Zvončić, odobren je Program rada vrtića i pri kraju je postupak otkupa zgrade dječjeg vrtića od Grada Osijeka, pa će se od iduće godine upisivati prva generacija mališana u Dječji vrtić Zvončić. Trenutno se sufinancira cijena vrtića s više od dva milijuna kuna.

Mjere za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa SARS-CoV-2 obuhvatile su i roditelje čija djeca nisu koristila usluge dječjeg vrtića u razdoblju od 16. ožujka do 30. lipnja. Njima je osigurana potpora u vidu plaćanja dijela troškova usluge vrtića koju su bili sami u obvezi platiti.

Ugovorene besplatne željezničke karte za 432 studenta Županija osigurala 380 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studenata

– Osnovnoškolcima je i za školsku godinu 2020./2021. Općina Čepin osigurala sredstva za kupnju dodatnih nastavnih materijala, bilježnice, radne bilježnice, likovne mape, kutije s radnim materijalima, za sve učenike osnovnih škola, uključujući obvezne i izborne predmete. Izdvajaju se i sredstva za “Školski obrok za sve”, za produženi boravak u OŠ Vladimira Nazora. kao i za asistente u nastavi – navode u Općini.

Stipendije Općine Čepin dodjeljuju se već sedmu godinu zaredom, i to izvrsnim studentima, sportašima i invalidima. Prije tri godine uvedene su i stipendije za deficitarna zanimanja te za STEM područja znanosti. Objavljen je i natječaj za dodjelu stipendija i za aktualnu školsku i akademsku godinu, a riječ je o njih ukupno 40 u visini od 600 ili 800 kuna.

Predviđeno je za to 280.000 kuna. Uz stipendije, učenicima srednjih škola i studentima sufinanciran je i prijevoz, pa tako učenici za mjesečnu kartu izdvajaju 44,92 kune, a studenti 160 kuna. Mjesečna karta za učenike iz Beketinaca i Čepinskih Martinaca je besplatna, dok je studentska karta ista kao za studente iz Čepina – 160 kuna. Za obitelji s troje i više djece, Općina Čepin osigurava i mjesečnu novčanu potporu u iznosu od 200 kuna po djetetu do navršene 18. godine života djeteta. Ova mjera provodi se od 1. siječnja 2019., a za nju je do sada isplaćeno gotovo dva milijuna kuna.

plaćanje računa NOVČANE POTPORE GRADA ZAPREŠIĆA Učenicima i studentima od 500 do 1000 kuna

Briga za dječja prava

Nadalje, Općina financiranjem projekata udruga koje djeluju na njezinom području, financira i projekte udruga usmjerenih na djecu i mlade: Košarkaške akademije Čepin, Nogometne škole NK “Tomislav” Livana, Odbojkaški klub “Čepin” Čepin, Udruge za rad s mladima “Breza”, KUD “I. K. Adamović” Čepin koji ima i dječju sekciju, Udruga Rame uz rame te Nogometna škola NK Čepin.

Projektima je pokriveno područje sporta, kulture kao i brojne prigodne radionice za djecu. Za projekte ovih udruga osigurano je gotovo 300.000 kuna. Za sve ove mjere Općina godišnje izdvaja preko 5 milijuna kuna.

– Uz sve mjere koje Općina poduzima kako bi osigurala djeci prava koja im pripadaju, brinemo se i o njihovu pravu na igru. Izgrađen je rekreacijski park u Novom naselju, gdje su postavljena i igrala za djecu, obnavljaju se postojeća dječja igrališta, ali i grade nova. Obnovljeno je dječje igralište kod nogometnog igrališta NK Klas, u naselju Ovčara, ali i ono kod sportsko-rekreacijskog centra Zidine, te u Ulici Kralja Tomislava. Sustavno će se obavljati i preostala igrališta. Trenutačno je raspisana javna nabava za izgradnju modernog dječjeg igrališta u Beketincima – zaključuju u Općini.