Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ugovorene besplatne željezničke karte za 432 studenta

Županija osigurala 380 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studenata

1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Vjerujem da ćemo ugovor i aneksirati kako bi studenti ostvarili pravo na više besplatnih putovanja, kaže župan Marušić

Ugovor vrijedan 380 tisuća kuna o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovitih studenata s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji potpisan je u županijskoj vijećnici između Brodsko-posavske županije i HŽ Putničkog prijevoza.

Glasanje traje do 6. prosinca u ponoć Građani sami biraju izgled pročelja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koja će promijeniti vizuru grada

Poticanje prijevoza

Dodatak ugovoru potpisali su župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije i Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza. Zaključenjem ugovora 432 studenta ostvarit će pravo na dvije besplatne jednosmjerne karte mjesečno tijekom 10 mjeseci, a troškove karata sufinancirat će sa po 50 posto Brodsko-posavska županija i HŽ Putnički prijevoz.

– Ovo je nastavak aktivnosti HŽ Putničkog prijevoza što se tiče revitalizacije i poticanja prijevoza željeznicom. Na ovaj način potiče se odlazak i povratak studenata kućama putem željezničkog prometa. To je bitno i za sam kraj i za studente, kako bi češće mogli biti s obitelji i besplatno putovati vlakom jer je vlak ekološki najčišći i najsigurniji oblik prijevoza – kazao je Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza predstavnicima medija.

Župan Danijel Marušić zahvalio se predstavnicima uprave HŽ Putničkog prijevoza istaknuvši kako je dobro da studenti imaju jedno besplatno putovanje do mjesta gdje studiraju i natrag.

– Vjerujem da ćemo ovaj ugovor i dodatno aneksirati kako bi studenti ostvarili pravo i na više besplatnih putovanja. Uz stipendiranje 100 studenata, za što je Brodsko-posavska županija osigurala oko 800 tisuća kuna, te stipendiranje 35 studenata medicine koji po načelu deficitarnosti ostvaruju pravo na malo veći iznos stipendija od 1500 kuna, smatram da je ovo jako dobar ugovor kada sve to sagledamo u cjelini. To je potpora našim mladima da studiraju uz želju da se vrate u našu županiju – kazao je Marušić.

“Banski gastro tjedan” od 27. studenog do 6. prosinca u zaprešićkim restoranima Kaj se jelo na dvoru bana Josipa Jelačića – sladokusno putovanje u 19. stoljeće

Studenti su naša budućnost

Predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić rekao je da Županija u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći svim skupinama društva, pa tako i studentima, i to na više načina.

– Studenti su naša budućnost i u njih moramo ulagati. Ako se sredstva ne iskoriste zbog eventualnog prelaženja na online model nastave zbog pandemije, povećat ćemo broj dolazaka i omogućiti studentima češći dolazak – istaknuo je Ćosić.