"Napravi čvrsti snijeg od četiri bjelanjka i lagano umiješaj tri žlice šećera, četiri žumanjka i jednu žlicu brašna. Stavi peći u namašćenu tepsiju ili veću tavu u prethodno zagrijanu pećnicu. Pečeni omlet premaži do polovice pekmezom i preklopi drugom polovicom omleta. Po želji posipaj šećerom". Recept je to za omlet sufle iz Novodvorske kuharice (šest kuharskih bilježnica Hanike Skurjeni), iz vremena bana Josipa Jelačića.
Hanika Skurjeni je bila kuharica zadnje vlasnice i stanarke Novih dvora iz obitelji Jelačić, grofice Anke Jelačić, i supruga poznatog hrvatskog slikara naive Matije Skurjenija. Jela iz kuharice u kojoj je zapisivala recepte moći će se kušati tijekom manifestacije pod nazivom "Banski gastro tjedan u Zaprešiću" koji organizira Turistička zajednica grada Zaprešića i poziva goste da otkriju "kaj se jelo na dvoru bana Jelačića”.
– Vodimo vas na sladokusno putovanje u 19. stoljeće. Svoje nepce nagradite jelima koje je jeo ban Josip Jelačić, pripremljene prema receptima koje je obiteljska kuharica Hanika Skurjeni brižno sačuvala za buduće naraštaje – pozivaju iz TZ-a. Zaprešićki restorani od 27. studenog do 6. prosinca nude raznovrsnu ponudu jela iz Novodvorske kuharice. Restorani Bonaca, Gec, High Club Catering, Madera i Stara preša u tom će razdoblju pripremati jela po promotivnim cijenama, najavljuju u TZ-u.
– Bogatstvo okusa i mirisa davnih vremena osjetit ćete u ponudi naših lokalnih gastronomskih kutaka, gdje se autohtone namirnice pripremaju pažljivo i s vrhunskim znanjem te najbolje pričaju povijesnu priču ovog kraja – napominju u TZ-u i pozivaju posjetitelje da prije ručka ili večere dio vremena rezerviraju i za upoznavanje ljepota grada jer Zaprešić je kao grad dvoraca i plemića idealno mjesto za odmor svih zaljubljenika u povijest i povijesne običaje.