Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Izložen srebrni Jelačićev forint, rijetki bakreni križar, pozlaćena medalja...

Nepoznati detalji iz života legendarnog bana Josipa Jelačića

1/3
Foto: Muzej Matija Skurjeni
Izložen je i letak koji je ban uputio mađarskom narodu prilikom prelaska rijeke Drave 1848. godine.

Izložba pod nazivom "Hommage a Jelačić (vratio se ban)" može se razgledati u Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću. Nastala je u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskim povijesnim muzejom, uz pomoć Ministarstva kulture i medija, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića. Ravnatelj Muzeja Ante Žaja otkrio je da je ideju za izložbu dobio nakon otvorenja otkupljene zbirke medalja i predmeta vezanih za bana Jelačića koje je prikupio dr. Damir Kovač, a koja je prošle godine na tri dana bila otvorena u vršilnici Novih dvora. Kako je ta zanimljiva zbirka javnosti bila dostupna kratko vrijeme, A. Žaja odlučio je ove godine postaviti kompleksniju i širu izložbu, što se uklopilo i u proslavu 25. godišnjice grada Zaprešića i 30. obljetnice vraćanja kipa bana Jelačića na glavni zagrebački trg.

Cilj je prikupiti 110.000 kuna za rehabilitaciju i 40.000 kuna za nova kolica Klub navijača Dinama pokrenuo veliku akciju za nastradalog mladića

Vrijedni izlošci

Uz ostalo, posjetitelji mogu vidjeti letak koji je ban uputio mađarskom narodu prilikom prelaska rijeke Drave 11. rujna 1848. kod Varaždina, koji je prvi put preveden na hrvatski sa staronjemačkog, prevedenu cjelovitu banovu oporuku, Jelačićev portret koji se nalazio u posjedu Ivana Viteza Trnskog, tzv. Jelačićev forint, srebrni novčić-medalju, rijetki bakreni Jelačićev "1 križar" (Kreuzer) iz 1849. kakvih je sačuvano svega nekoliko komada, mađarske novčiće iz vremena revolucije, pozlaćenu medalju posvećenu pobjedi kod Schwechata, dva časopisa iz Londona i Pariza iz 1848., The Illustrated London News i L'illustrassion Journal Universel, koji na naslovnicama donose crteže bana Jelačića i reportažu o njegovim vojnicima i vojnim pobjedama, fotografiju zaručničkog prstena Sofije Jelačić, rukom pisanu povelju iz 1848., osmrtnice bana Jelačića i Anke Jelačić i još mnogo zanimljivih jedinstvenih predmeta.

Edukativna igra 'Escape room' Najugroženiji u prometu kroz igru će učiti kako se trebaju ponašati na ulici

Aristokratski život

Izložbu je dobro pogledati i kako bi se pokušalo shvatili koliko je komplicirana bila situacija u Hrvatskoj prije izbora nepoznatog graničarskog pukovnika Josipa Jelačića za hrvatskog bana, kao i razlozi njegova rata u Ugarskoj nakon što su jednostrano prekinuti stoljetni ravnopravni odnosi, napomenuo je ravnatelj Žaja. Na izložbi se mogu vidjeti i amaterske fotografije iz fotoalbuma Novi dvori, koje svjedoče o bezbrižnom aristokratskom životu banovih nasljednica te unutrašnjost i vanjski izgled dvorca-kurije. Album je bio vlasništvo Anke Jelačić, koja je i autorica tih amaterskih fotografija koje posjetiteljima daju uvid u život u dvorcu i perivoju Jelačićevih u vrijeme kad su tamo živjeli posljednji potomci te plemićke obitelji. Izložba se, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, može pogledati svaki dan, osim ponedjeljka, prema zimskom radnom vremenu od 10 do 17 sati do 10. prosinca. Subotom Turistička zajednica omogućava razgled uz pratnju vodičice koja glumi Anku Jelačić.