Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Glasanje traje do 6. prosinca u ponoć

Građani sami biraju izgled pročelja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koja će promijeniti vizuru grada

1/4
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U anketi građani mogu izabrati između tri varijante, smeđe-bež, bijele ili plavo-sive

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi najveći projekt javne namjene u povijesti grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i ovog dijela Hrvatske – projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Radovi vrijedni 272 milijuna kuna u punom su jeku, a trenutačno je u pripremi odabir boje pročelja, odnosno vizualnog identiteta nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, a zadatak je to koji će odraditi građani.

ADVENT U VINKOVCIMA Sve će biti prilagođeno epidemiološkim mjerama

Najveći projekt u povijesti

Budući da je riječ o najvećem projektu u povijesti grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, a sam izgled bolnice dat će novu vizuru izgledu grada Bjelovara, građanima se daje mogućnost da oni odluče kako će izgledati pročelje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Poštujući struku, predložene varijante vizualnog identiteta dogovorene su s projektantima i Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru, a na izbor građanima daju se tri varijante vizualnog identiteta bolnice. Prema prijedlogu koji dobije najviše glasova nova bjelovarska „ljepotica“ dobit će svoj konačan izgled i postati „živi svjedok“ vremena. Putem jedinstvene web-ankete građani mogu izabrati između tri varijante, smeđe-bež, bijele ili plavo-sive. Glasanje je počelo 21. studenog, a trajat će do 6. prosinca u ponoć. Ovo je jedinstveni način odabira pročelja jedne zgrade javne namjene, a kako će ona izgledati biraju upravo oni za koje se ona gradi, a to su građani Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i svi građani koji svoju zdravstvenu skrb ostvaruju u Općoj bolnici Bjelovar, njih oko sto i trideset tisuća.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

– Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar ključna je za budućnost zdravstva naše Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovo vrijeme korone upravo potvrđuje potrebu za modernim i kvalitetnim zdravstvenim objektima. Moram reći da sada više nitko ne dovodi u pitanje ni potrebu ni svrsishodnost gradnje bolnice. Naglasit ću da je to i najveći objekt ikad napravljen u gradu Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ovom dijelu Republike Hrvatske. Time stvaramo i jedan dio povijesti te želimo ostaviti i trag u budućnosti – naglasio je župan Damir Bajs na konferenciji za medije i pozvao građane da odaberu izgled pročelja nove bjelovarske bolnice.

Nedavnom obilasku radova na ovom projektu županu Bajsu pridružili su se predstavnici Opće bolnice Bjelovar, projektant Marko Jagačić i pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj, i tom prilikom pozvali građane da glasaju u anketi o vizualnom identitetu.

Mjere kojima se pokušava održati gospodarstvo Županije Isplatili 4 milijuna kuna COVID potpora, slijedi još 9 milijuna za konkurentnost

– Na ovom projektu sudjeluje puno ljudi i shodno tome pojavila se ideja investitora da se u tom kontekstu zajednički dođe do konačnog izgleda zgrade. Mi smo tu odradili nekoliko ideja u konzultacijama s konzervatorima i investitorom. Napravili smo tri rješenja koja je diktirao odabir materijala, zgrada je kombinacija dva tipa fasade i na taj način smo i birali boje koje će biti prezentirane u kratka tri filma kako bi se došlo do varijante koja je svima najinteresantnija i najljepša – rekao je Marko Jagačić, projektant i direktor tvrtke Capital Ing.

Valja napomenuti da se bolnica gradi na prostoru koje je zaštićeno kulturno dobro kojem su svojstva utvrđena rješenjem Ministarstva kulture 2006. godine.

Najpovoljnije opcije

Građevina je impozantnih gabarita i problematika se prije svega odnosila na dispoziciju građevine, rasporedu masa i njezinih gabarita kao i na završno oblikovanje.

– U tom smislu mi smo s projektantima i investitorom razrađivali najpovoljnije opcije koje bi se uklopile u postojeću situaciju i povijesni kontekst – objasnio je Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru