Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Mjere kojima se pokušava održati gospodarstvo Županije

Isplatili 4 milijuna kuna COVID potpora, slijedi još 9 milijuna za konkurentnost

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Za dodjelu potpora prijaviti su se mogla mala gospodarstva s maksimalno deset zaposlenih čije je poslovanje bilo obustavljeno odlukom Stožera civilne zaštite

Epidemija koronavirusa posebno je teško utjecala na poduzetnike, koji zbog teške situacije i lockdowna nisu mogli normalno obavljati svoje poslove.

Potpore digli 85 posto

Zagrebačka je županija zato odlučila “uskočiti”, pa je tako isplatila za 597 poduzetnika sa svog područja takozvane “COVID potpore” za očuvanje i poticanje poslovne aktivnost u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna. Uskoro počinje isplata dodatnih 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje konkurentnosti.

Testiranje će se provoditi na temelju liječničke uputnice ZBOG POVEĆANE POTREBE Uzimanje brisova od danas i iz automobila

 – Ako usporedimo proračun koji smo definirali na početku 2020. godine i izmjene donesene rebalansom, onda se vidi da smo bespovratne potpore za poduzetnike podignuli 85 posto, na ukupno 13 milijuna kuna – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Natječaj za dodjelu takozvanih COVID-19 potpora bio je otvoren od 4. lipnja do 6. srpnja ove godine, a bio je namijenjen mikrosubjektima malog gospodarstva s maksimalno deset zaposlenih čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka. Morali su, da bi zadovoljili uvjete natječaja, biti prijavljeni na adresi s područja Zagrebačke županije, a također su se prijavili i za na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom.

Rade i na Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce daljnji razvoj Radi se na digitalizaciji građevinskih i uporabnih dozvola kako bi se pomoglo građanima i poduzetnicima

Potpore su se mogle iskoristiti za nabavu opreme, podmirenje leasinga, najma, troškove telekomunikacija i drugih tekućih troškova, a zbog velikog interesa poduzetnika sredstva u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna su se isplaćivala nakon obrade prijava u 5 navrata od kraja srpnja do studenog 2020.

Uskoro još sredstava

U završnoj obradi su i prijave pristigle na natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva radi jačanja konkurentnosti koji je bio otvoren do 30. rujna 2020. Početak isplate dodatnih 9 milijuna kuna koje su predviđene ovim natječajem očekuje se početkom prosinca.

Bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 100.000 kuna dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40.000 kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.