Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
daljnji razvoj

Radi se na digitalizaciji građevinskih i uporabnih dozvola kako bi se pomoglo građanima i poduzetnicima

Rade i na Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
U isto vrijeme vode i proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata koji je započeo 2011. godine. Do kraja prošle godine predano je oko 6800 zahtjeva, od čega je za riješiti ostalo još oko 700 zahtjeva.

U vrijeme kada se na području Vinkovaca provode brojni projekti, koji će usmjeriti grad u budućnosti, iznimno su važni rad i aktivnosti gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

Javni natječaj Grada Karlovca za dodjelu potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima Poduzetnicima na raspolaganju još oko 700.000 kuna, u sklopu deset mjera poljoprivredi oko 100.000 kn

Upravo stoga u ovome odjelu intenzivno se radi na modernizaciji i digitalizaciji većine aktivnosti, a sve s ciljem pojednostavljivanja i ubrzavanja poslova i to prije svega onih koji zahtijevaju direktnu interakciju s građanima.

Govoreći o radu Odjela njegov pročelnik Davor Mecanović kažekako je Grad Vinkovci nedavno potpisao dva sporazuma koji će dodatno unaprijediti rad Odjela, ali i olakšati donošenje raznih dozvola i akata neophodnih za napredak grada.

Dva sporazuma

Prvi sporazum odnosi se na “Digitalizaciju postojećih akata o gradnji na području cijele Republike Hrvatske” s kojim se osiguravaju sredstva za daljnju digitalizaciju procesa, odnosno skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. Drugi sporazum odnosi se na nabavu opreme s ciljem nabave korisničke opreme za gradove i županije, kao što su računala i računalna oprema što će u konačnici rezultirati povećanjem učinkovitosti javne uprave. Time će se ujedno skratiti proces pružanja e-usluga te smanjiti operativni troškovi.

Više od 51 posto zatraženih iznosa odnosi se na nove investicije, ukupno 43 milijuna kuna Veliki interes poduzetnika Poduzetnici do sada tražili 84 milijuna kuna, ostalo 300 milijuna

– U okviru projekta provest će se aktivnost skeniranja akata o gradnji od 15. veljače 1968. godine do primjene eDozvole 2015. godine čime se nastavlja s intenzivnim aktivnostima kojima je cilj daljnja digitalizacija akata za gradnju te ubrzavanje administrativnih procesa i izdavanje dozvola. Tako će se pojednostavniti i pojeftiniti ovi procesi i za poduzetnike i za građane. Osim administrativnog rasterećenja i nepotrebnih regulatornih troškova, digitalizacija građevinskih i uporabnih dozvola bit će korisna i svim građanima, a pogotovo onima koji su takve dozvole izgubili – rekao je Mecanović.

Govoreći o radu Odjela kojemu je na čelu, rekao je kako su tijekom 2019. izdali 59 građevinskih dozvola, 13 lokacijskih dozvola kao i 131 uporabnu dozvolu. U isto vrijeme vode i proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata koji je započeo 2011. godine. Do kraja prošle godine predano je oko 6800 zahtjeva, od čega je za riješiti ostalo još oko 700 zahtjeva.

Pula, Vodnjan i Barban osigurali sredstva za odlične projekte Za projekte s područja Pule i okolice više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU

– Važno je istaknuti kako se neprestano trudimo radom i zalaganjem razbijati predrasude koje postoje u javnom prostoru o neučinkovitosti i tromosti administracije. Posebnu pozornost dajemo investitorima kako bi u što kraćem roku prošli administrativni postupak i počeli s planiranim ulaganjem. Kontinuirano smo na raspolaganju svim investitorima i prije nego što podnesu zahtjev za izdavanje akata u nadležnosti Odjela kako bi što više ubrzali postupak i u što kraćem roku svladali sve izazove. Siguran sam kako je ovo jedan od načina kako doprinijeti gospodarskom razvoju grada Vinkovaca – rekao je Mecanović.

Otvoriti grad ulagačima

Dodao je i kako se kroz izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Vinkovaca vodilo računa o potrebama u gospodarstvu te stvaranju preduvjeta za investicijske zahvate, izgradnju suvremene infrastrukture koja otvara mogućnosti gospodarskom, društvenom i kulturnom životu u gradu Vinkovcima, usklađivanje s planovima šireg područja i slično. Mecanović ističe kako je zapravo osnovni cilj drugih izmjena i dopuna PPUG nastavak ostvarenja prostornih preduvjeta za održivi razvoj grada Vinkovaca s usmjerenjem na razvoj gospodarstva.

Gradonačelnik Kutine bio je sudionik okruglog stola o budućnosti investicija nakon korone GRADONAČELNIK BABIĆ NA LIDER INVESTU 'U krizi poduzetnicima treba izaći u susret'

– Cilj je otvoriti grad ulagačima i olakšati mogućnosti ulaganja, a odnose se na gradske gospodarske zone. Tako je ovim izmjenama veliku preinaku doživjela Zona Zalužje. Upravo stoga se ide na proširenje ove zone za još 131 hektar čime će Grad Vinkovci dugoročno riješiti pitanje gospodarskog i industrijskog razvoja u prostoru – rekao je Mecanović. Rade i na Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce.