Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Pula, Vodnjan i Barban osigurali sredstva za odlične projekte

Za projekte s područja Pule i okolice više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU

Foto: Grad Pula
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je ugovore. Jedan od projekata je i prenamjena mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak prošli je tjedan u prisustvu Tomislava Petrica, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Roberta Cveka, zamjenika gradonačelnika Pule i čelnika ITU Provedbenog tijela Pula te Fabrizia Radina, zamjenika župana koji obnaša dužnost župana, svečano uručila čak šest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte na području Pule i okolice, vrijedne više od 75 milijuna kuna.

Otvorenje drugog doma malih kreativaca Otvorenje drugog doma malih kreativaca Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

U okviru ITU mehanizma

Riječ je o projektima iz tri različita poziva u okviru ITU mehanizma, a ugovorima se osigurava više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će ostatak sufinancirati prijavitelji projekata i njihovi partneri.

– Ovim ugovorima sugeriramo podržavanje i daljnji razvoj poduzetništva i poduzetničkih zona, ali i revitalizaciju kulturne baštine, odnosno brownfield lokacija. S ovih šest ugovora očekujemo izvrsne rezultate po pitanju daljnjeg razvoja, promocije poduzetništva, jačanja poduzetničke klime i kapaciteta manjih i srednjih poduzetnika, startupova, obrtnika i svih onih koji imaju potrebu koristiti te prostore. Dodatno mi je zadovoljstvo, kada spominjemo revitalizaciju brownfield područja, upravo i ugovor koji će koristiti Sveučilište u Puli za daljnji razvoj svojih nastavnih i znanstvenih aktivnosti – istaknula je tom prilikom ministrica Tramišak.

Veliko zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazio je i zamjenik gradonačelnik Pule Robert Cvek ujedno i čelnik ITU Provedbenog tijela. – Kao urbano područje najbolji smo u povlačenju sredstava iz fondova EU i vjerujem da će realizacija ovih projekata pomoći u još većem razvoju grada Pule i cijelog urbanog područja. Nadamo se da ćemo i u sljedećem obračunskom razdoblju biti jednako uspješni kao u ovome – naglasio je Cvek.

SVJETSKI DAN zaštite životinja Aquarium Pula vratio oporavljene glavate želve u more

Izrazito dobru suradnju između državne i lokalne razine pohvalio je Fabrizio Radin, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana. Od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava, čak 18,3 milijuna kuna uložit će se u realizaciju strateškog projekta „Coworking Pula“, u kojem je prijavitelj Istarska razvojna agencija d.o.o., dok je Grad Pula partner na tom projektu. Gradnjom modernog kompleksa namijenjenog poduzetnicima na području Pule i okolice, trenutačno devastirana i napuštena zgrada u strogom centru grada pretvorit će se u poduzetnički centar, čime će se dati novi zamah razvoju pulskog poduzetništva te stvoriti još povoljnija poduzetnička klima za nova ulaganja, inovacije i implementaciju novih tehnologija. Budući poduzetnički centar predstavljat će tako ključno mjesto za okupljanje, odnosno stvaranje poduzetničke zajednice na urbanom području Pula i šire.

U okviru poziva “Investicije u razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na Urbanom području Pula” kojima će se sagraditi komunalna infrastruktura u poduzetničkim zonama potpisani su ugovori za projekte “Prometnica - Cesta 2 u građevinskom području gospodarske namjene Vodnjan-sjever”, za koju je osigurano više od 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će se projekt “Industrijska zona - Galižana - Prometnice s komunalnom infrastrukturom”, sufinancirati s bespovratnim sredstvima u iznosu od oko 5,8 milijuna. Prijavitelj ovih projekata je Grad Vodnjan, a u sklopu istog poziva potpisan je još i ugovor za projekt “Uspostava poduzetničke zone Barban – Krvavci III”, prijavitelja Općine Barban, za koji će Općina dobiti bespovratnih gotovo 7 milijuna kuna.

ROK DO VELJAČE 2022. Malo rimsko kazalište bit će novo mjesto susreta u gradu gdje će se održavati koncerti, predstave...

Pored navedenog, ugovorima za strateške projekte Grad Vodnjan će za “MMC Torcio”, osigurati bespovratno sufinanciranje od gotovo 5,2 milijuna kuna, dok će Sveučilište Jurja Dobrile za projekt “Prenamjena zgrade bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta”, osigurati 13,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, sve u okviru poziva “Obnova brownfield područja u urbanom području Pula”, kojim će se pokrenuti revitalizacija zapuštenih lokacija na urbanom području.

Obnova zapuštenih područja

Ugovore su u Komunalnoj palači preuzeli predstavnici prijavitelja: Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije d.o.o.; Klaudio Vitasović, gradonačelnik Grada Vodnjana; Dalibor Paus, načelnik Općine Barban te Alfio Barbieri , rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji su svi redom iskazali veliko zadovoljstvo uručenim ugovorima koji omogućuju daljnji razvoj i napredak urbanog područja. Događaju su prisustvovali i Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada te Damir Prhat, voditelj ITU Provedbenog tijela Pula, u čijoj je nadležnosti cjelokupna koordinacija aktivnosti između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Grada Pule i korisnika bespovratnih sredstava.