Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Otvorenje drugog doma malih kreativaca

Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

Otvorenje drugog doma malih kreativaca
Foto: Grad Pula
Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama, ali sa zadovoljstvom ovih dana dodatno uređuju novoobnovljene prostorije.

Radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao bivši Pionirski dom, završeni su u roku, a pulske mališane čeka najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju. Stoga svi, a posebno mališani, s nestrpljenjem očekuju današnje otvorenje modernih, atraktivno uređenih i energetski učinkovitih prostora.

ROK DO VELJAČE 2022. Malo rimsko kazalište bit će novo mjesto susreta u gradu gdje će se održavati koncerti, predstave...

Radovi gotovi prije roka

– Nakon godinu dana radova, dugo očekivana obnova Dječjeg kreativnog centra uspješno je privedena kraju. Izuzetno sam zadovoljan i ponosan jer će pulskim mališanima biti osiguran najviši standard boravka i rada. Grad Pula kao Grad – prijatelj djece brine o svojim najmlađima. Dječji kreativni centar mjesto je razvoja potencijala naših najmlađih sugrađana, stoga smo se odlučili znatna financijska sredstva uložiti kako bismo unaprijedili prostorne mogućnosti i kako bi naša djeca bila još zadovoljnija, još kreativnija i još sretnija u najljepšem razdoblju života – u djetinjstvu – rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Izvođač radova na energetskoj obnovi, društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, završio je radove prije ugovorenog roka sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za Energetsku obnovu, do 22. listopada ove godine. Radovi energetske obnove uključivali su izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin.

SVJETSKI DAN zaštite životinja Aquarium Pula vratio oporavljene glavate želve u more

Zamijenjena su i unutrašnja vrata i grijaća tijela, sanirani svi zidovi i stropovi, obnovljeno je pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanirana je pozornica teatra Naranča. Rekonstruirano je gledalište i ugrađene su nove stolice, zamijenjene sve podne obloge, napravljen je pod sa sportskom podlogom u baletnom studiju, zamijenjene su i cijevi tople i hladne vode te uređen okoliš, a napravljeni su i novi kaskadni zidovi. Saniran je ogradni zid, postavljena nova ograda i ulazna vrata u dvorište, kompletno dvorište osvijetljeno je LED rasvjetom, rekonstruirana je rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat.

Izgrađena je nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta, postavljena nova hidroizolacija podova, novo betonskog stubište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz te je sagrađeno novo dječje igralište s pješačkim staza ma i klupama, a nabavljena su i postavljena dječja igrala uz hortikulturno uređenje koji je izvela tvrtka CUBO d.o.o. iz Pule. Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada Pule i direktor Castrum Pula 97 d.o.o., tvrtke koja upravlja zgradom Dječjeg kreativnog centra iznimno je zadovoljan kompletnom realizacijom projekta.

Usmjereni na zaštitu okoliša, energetsku tranziciju i borbu protiv klimatskih promjena Pomažu postavljanje sunčanih elektrana na obiteljske kuće

– Nakon punih pet godina rada na projektu ističem da energetskom obnovom javnih zgrada osiguravamo znatna bespovratna sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Ovo je bila jedinstvena prilika da se uz projekt energetske obnove uredi kompletna unutrašnjost objekta kao i eksterijera. Sve dodatne radove prema zahtjevu korisnika, a koji ne uključuju energetsku obnovu, naručio je Grad Pula kako bi projekt bio u potpunosti realiziran, investicija zaokružena kao funkcionalan i adekvatan prostor za najmlađe sugrađane – naglasio je Matić i zahvalio svima koji su sudjelovali u obnovi i građanima na strpljenju.

Narančaste stolice u teatru

Ukupna vrijednost radova je 10 milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Putem programa energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora iz EU fonda za regionalni razvoj, konkretno od Ministarstva prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša, dobiveno je 1,4 milijuna kuna, Osigurano je i 1,3 milijuna kuna na temelju javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Renomirani pulski projektant i arhitekt Bruno Juričić autor je pročelja koje krase plavo-sive boje, u skladu s vizualom natpisa „Grad Pula – prijatelj djece“.

Ilustracija Grad Pula za milijun kuna povećava iznos potpore poduzetnicima U sklopu sedam mjera 2,5 mil. kuna bespovratnih poticaja

– Grad Pula sustavno promišlja i planira ulaganja u objekte civilnog društva i kulturu. Ova značajna investicija omogućit će iznimno kvalitetne uvjete za boravak djece i podizanje produkcijskih uvjeta na zavidnu razinu – poručila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber. Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama, ali sa zadovoljstvom ovih dana dodatno uređuju novoobnovljene prostorije.

– Svi u Naranči s nestrpljenjem iščekujemo otvaranje zgrade i početak rada u obnovljenom prostoru te susret s našom vjernom publikom u dvorani s novim narančastim stolicama. Vjerujemo da će i naša publika biti oduševljena novim izgledom kazališne dvorane u kojoj sada i oni nešto veći mogu udobno sjediti – kazao je Majkl Mikolić, ravnatelj Teatra Naranča.