Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
ROK DO VELJAČE 2022.

Malo rimsko kazalište bit će novo mjesto susreta u gradu gdje će se održavati koncerti, predstave...

1/2
Foto: Grad Pula
Više od 40 milijuna kuna ulaže se trenutačno u valorizaciju kulturne baštine u Puli

Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutačno zatvorena za posjet – rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre na nedavnom predstavljanju projekta “Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta”.

SVJETSKI DAN zaštite životinja Aquarium Pula vratio oporavljene glavate želve u more

Višestruka korist

Budući da je u tijeku i provedba projekta “Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod” vrijedan više od 23,2 milijuna kuna kojeg je nositelj Grad Pula i koji se isto provodi kroz operativni program “Konkurentnost i kohezija” u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) – kroz specifični cilj 6c1 “Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unapređenje kulturne baštine”, a kojim se valorizira bogata povijest pulskog fortifikacijskog sustava, zajedno s uređenjem Malog rimskog kazališta zaokružit će se nova turistička ponuda koja zadovoljava potrebe današnjice.

Značaju i cjelovitosti projekata doprinijet će uređenje šetnice oko Kaštela sa javnom rasvjetom kojom će se adekvatno povezati ove povijesno značajne lokacije. Razdoblje provedbe projekta “Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta” je od 15. siječnja 2020. do 15. veljače 2022., a ukupna vrijednost iznosi 17,852.732,44 kn. Od izuzetnog je interesa i važnosti za grad Pulu, a financira se iz sredstava ITU mehanizma u iznosu od 8,5 milijuna kuna, zatim iz sredstava Turističke zajednice grada Pule u iznosu od 165.000 kuna te iz sredstava Arheološkog muzeja Istre u iznosu od 9,187.732,44 kuna.

Uz spomenutu parcijalnu obnovu tribina nekadašnjeg kazališta projektom je predviđeno i postavljanje trijema iznad ruševina nekadašnje scenske zgrade. Aktivnosti u rekonstruiranom Malom rimskom kazalištu izravno će doprinositi povećanju broja posjetitelja, povećanju zapošljavanja i povećanju broja novoosnovanih subjekata gospodarstva. Krajnji učinci provedbe projekta doprinose uspješnoj integraciji kulturne baštine u turističku ponudu grada Pule, županije i Hrvatske u cjelini. Provedbom projekta stvara se zaokružena cjelina uređenog kulturno-povijesnog prostora usklađenog s potrebama modernog urbanog razvoja te se otvaraju mogućnosti za razvijanje povezanih manifestacija, kulturno-umjetničkih produkcija, turističkih atrakcija i sličnih proizvoda i usluga koji povećavaju zapošljivost, održivost i generiraju dobrobit zajednice.

Usmjereni na zaštitu okoliša, energetsku tranziciju i borbu protiv klimatskih promjena Pomažu postavljanje sunčanih elektrana na obiteljske kuće

Primjer izvrsnosti

Značaj projekta za Turističku zajednicu grada Pule prvenstveno je u dodatnoj turističkoj ponudi koja će se približiti svim turistima koji posjete Pulu.

– Malo rimsko kazalište koristit će se kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik na kojem će se integrirati obrazovni i kulturni sadržaji. Planiraju se održavati međunarodni festival antičkog tetra Drama Mediterana, programi Pulskog filmskog festivala, koncerti, gladijatorske borbe, suradnje s umjetničkim školama te brojne kulturne manifestacije – rekla je Cinkopan Korotaj, ravnateljica Turističke zajednice grada Pule.

– Godinama smo ulagali značajna sredstva u infrastrukturu koja je ispod zemlje i koja se ne vidi, ali postoji. Zadovoljan sam što će nakon završetka projekta Malo rimsko kazalište biti prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.