Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Javni natječaj Grada Karlovca za dodjelu potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima

Poduzetnicima na raspolaganju još oko 700.000 kuna, u sklopu deset mjera poljoprivredi oko 100.000 kn

Foto: Grad Karlovac
Karlovačka tvrtka Jezerinac d.o.o., koja proizvodi radnu odjeću, godinama dobiva potpore Grada; ima 14 zaposlenih

Grad Karlovac i ove godine dodjeljuje bespovratne potpore male vrijednosti za male gospodarstvenike kako bi poticao rast zaposlenosti, otvaranje novih tvrtki te modernizaciju poslovanja, uvođenje inovacija i novih tehnologija u rad. Potpore se nude i poljoprivrednicima jer je interes Grada očuvanje i razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora Karlovca. Planirana sredstva u 2020. godini za potpore poduzetništvu su 1,674 milijuna kuna, što je bitno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je na raspolaganju bilo 1,170 milijuna kuna. Grad je poduzetnicima pomogao i jednokratnom potporom za usklađivanje poslovanja vezano za pandemiju COVID-19, mahom za nabavu dezinfekcijskih sredstava.

Više od 51 posto zatraženih iznosa odnosi se na nove investicije, ukupno 43 milijuna kuna Veliki interes poduzetnika Poduzetnici do sada tražili 84 milijuna kuna, ostalo 300 milijuna

Proizvodnja i IT djelatnost

– Oko 700 tisuća kuna za potpore poduzetnicima još ima na raspolaganju. Stoga pozivamo zainteresirane da iskoriste bespovratna sredstva koje im osigurava Grad. Online prijave, odnosno zahtjevi poduzetnika primaju se do 30. studenog ove godine – kazala je Daniela Peris, pročelnica Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam u Gradu Karlovcu.

U Gradu podsjećaju da mali poduzetnici mogu dobiti pomoć kroz nekoliko mjera; potpora za podmirenje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, potpora za proširenje ili unapređenje proizvodnih i IT djelatnosti te komercijalizaciju inovativnih proizvoda i/ili proizvodnju, promocija i brendiranje proizvoda i usluga, potpora za unapređenje konkurentnosti uslužnih djelatnosti u turizmu, što uključuje i potpora za prilagodbu ugostiteljskih terasa zimskim uvjetima rada i za edukaciju, kako vlastitu tako i svojih zaposlenika. Uz navedene mjere Grad subvencionira kamate na kredite za tekuću likvidnost. Pozivamo poduzetnike, posebno one koji do sada nisu, da iskoriste mogućnost dodjele bespovratnih potpora koje dodjeljuje Grad.

Dosad dodijeljenim potporama Grad je podržao 57 zahtjeva korisnika, a najveći je interes bio za proširenje i unapređenje proizvodnje i IT djelatnosti te za brendiranje proizvoda i usluga. U Gradu s veseljem napominju da su sufinancirali i 12 zahtjeva poduzetnika početnika.

Šestu godinu zaredom Poljoprivrednicima 800.000 kuna za nabavu mehanizacije, opreme, gradnju gospodarskih zgrada...

Ruralni razvoj

– U sklopu potpora vidimo da je grad bogatiji za 10 tvrtki u kojima je novozaposleno 16 djelatnika, od čega je 6 mladih poduzetnika početnika. Sufinancirano je 11 zahtjeva tvrtki za nabavu novih strojeva i opreme radi povećanja konkurentnosti njihova poslovanja, 14 poduzetnika potpomogli smo u promoviranju i uslugama uključujući promidžbene materijale i izradu web-stranica. Otvoreno je 8 novih smještajnih kapaciteta putem kojih je dobiveno 5 novih apartmana, 2 kuće za odmor i 1 novi studio apartman, odnosno 34 nova kreveta. Završena je i edukacija poduzetnika i/ili njihovih djelatnika od čega i jedan novi turistički vodič. Veseli nas svaki projekti naših poduzetnika. Stoga pozivamo i druge da se jave i iskoriste preostala sredstava kako bismo im pomogli u realizaciji svoje poslovne ideje i potrebe – dodala je pročelnica D. Peris.

Do 30. studenog otvoren je i javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima. Planiran je iznos od 1,274 milijuna kuna za poljoprivredna gospodarstva za primarnu proizvodnju. Do početka studenog Grad je dobio 207 zahtjeva, prihvaćeno je 195 te odobreno 1,169 milijuna kuna. Ovaj program potpora Grad provodi već 20-ak godina i većina poljoprivrednika upoznata je s vrstama potpora, što je vidljivo i po broju zahtjeva koje Grad svake godine zaprima. Potpore se mogu dobiti u sklopu deset mjera, a najveći je interes, čak 50 zahtjeva, za nabavu nove mehanizacije, strojeva i opreme, za što je odobreno ukupno 706.683,82 kuna. Po broju zahtjeva slijedila je mjera za pomoć stočarskoj proizvodnji.

Za potpore za IT sektor pristiglo je najviše zahtjeva, njih 14 u iznosu od 258.880 kuna, a odobreno je 13 zahtjeva Fond bespovratnih potpora Grad odobrio potpore IT sektoru i novim tvrtkama, pomoć pri zapošljavanju...

Za poticanje pčelarske proizvodnje odobreno je 45.946,15 kuna kroz 39 zahtjeva, za biljnu je proizvodnju dodijeljeno je 237.168,45 kuna, za izradu dokumentacije za ekološki nadzor odobreno je 13 zahtjeva, a sedam je poljoprivrednika dobilo ukupno 16.435,48 kuna za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Za edukaciju poljoprivrednika ove godine nije bilo interesa, a Grad je odobrio po tri zahtjeva za analizu tla ili hrane te poljoprivredne radove na gospodarstvu, a jedan je poljoprivrednik dobio financijsku potporu da bi pokrenuo svoj OPG.

Zanimljiv je bio i natječaj za potpore poljoprivrednim gospodarstvima za ruralni razvoj. Grad je odobrio sve pristigle zahtjeve, među kojima je i 7 mladih poljoprivrednika. Najveći je interes bio za prodaju poljoprivrednih proizvoda, za promidžbene je aktivnosti stiglo devet zahtjeva, za diversifikaciju djelatnosti na imanjima podržana su četiri zahtjeva, dok su dva poljoprivrednika dobila potporu za analizu svojih prerađenih proizvoda. Poljoprivrednici, posebice mladi, iskazali su interes za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Karlovca, za što je javni natječaj bio otvoren do 9. studenog, a početkom sljedeće godine izaći će i javni poziv za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.