Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Šestu godinu zaredom

Poljoprivrednicima 800.000 kuna za nabavu mehanizacije, opreme, gradnju gospodarskih zgrada...

Foto: Branimir Bradarić
Grad Vukovar dodjeljuje poljoprivrednicima s područja Vukovara sredstva s namjerom poticanja razvoja vukovarskih OPGova

Gradonačelnik Vukovara i suradnici uručili su ugovore za bespovratne potpore za 25 vukovarskih OPG-ova.

BESPLATNE EDUKACIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE O odabiru proizvodnje, financiranju OPG-a...

– Šestu godinu zaredom Grad Vukovar dodjeljuje poljoprivrednicima s područja Grada Vukovara sredstva putem Javnog natječaja koji je objavljen s namjerom poticanja razvoja vukovarskih OPG-ova. Kada smo prije šest godina prvi put implementirali ove mjere, OPG-ovi su povukli 40.000 kuna, a iznos je progresivno iz godine u godinu rastao do 800.000 kuna, što smo prvi put ostvarili 2019. godine. Tu smo razinu zadržali i unatoč koronakrizi te očekujemo da poljoprivrednici povuku taj iznos i ove godine – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je kako je ove godine kreiranje mjera bilo ograničeno nacionalnom razinom jer se dogodila situacija na nacionalnoj razini da su cjelokupna sredstva, koja su mogla ući u potpore male vrijednosti, bila potrošena te je program u mnogočemu morao biti izmijenjen.

– Neovisno o tome, program je dobro osmišljen uz kvalitetnu komunikaciju s OPG-ovcima te će im zasigurno biti pomoć u daljnjem poslovanju – rekao je Penava.

Ilustracija SASTANAK Paket mjera za ugostitelje

Gradska pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pojasnila je kako je javni poziv objavljen 3. kolovoza 2020. te da sadrži sedam mjera putem kojih Grad Vukovar sufinancira dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, osiguranje usjeva, nasada i stoke, nabavu višegodišnjih biljaka, pčelarske opreme, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, izgradnju ili adaptaciju gospodarskih zgrada za poljoprivrednu proizvodnju, opremanje gospodarskih objekata i sl. Troškovi se sufinanciraju poljoprivrednicima koji imaju proizvodne kapacitete na području grada Vukovara (uključujući Sotin i Lipovaču) u intenzitetu od 50 do 100%, ovisno o mjeri, a najviši iznos potpore po jednom korisniku iznosi 80.000 kuna.

– Najtraženija je mjera 1 – "Potpore za ulaganja u materijalnu imovinu ili nematerijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima povezana s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom", a kojom se sufinancira većinom poljoprivredna mehanizacija te se na nju odnosi ukupno 22 zahtjeva u iznosu od gotovo 580 tisuća kuna. Riječ je o sredstvima koja Grad Vukovar dobiva na temelju zakupa poljoprivrednih površina koje su u vlasništvu RH. Ta se sredstva moraju utrošiti strogo namjenski te ih svake godine povećavamo i vraćamo ih poljoprivrednicima kako bi ih oni dalje uložili u proizvodnju, mehanizaciju, preradu i sve ono što će im poboljšati proizvode i plasman na tržištu – rekla je Grubišić.

završen ciklus dodjele kadrovskih stanova iz prošlogodišnjeg programa Stanovi za šest samačkih kućanstava i tri obitelji čiji članovi rade u javnom sektoru Vukovara

Govoreći o značaju potpora Marka Karaula, koji se bavi proizvodnjom češnjaka, a sada planira pokrenuti i farmu koka nesilica, kazao je kako mu ta sredstva puno znače.

– Iz godine u godinu sve više se širim i sve više toga imam u dvorištu te sve lakše i lakše poslujem. Toga svega ne bi moglo biti bez ove vrste pomoći od Grada Vukovara – rekao je Karaula.

Zadovoljna je i zahvalna Gradu Mirjana Vuković, čija se obitelj bavi ratarstvom, a koja će dobivena sredstva iskoristiti za nabavku prikolice.