Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
POTICANJE NATALITETA

Do 1000 kuna za svaku bebu odsad se može putem usluge e-Novorođenče

Beba - ilustracija
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
U 2019. godini Zagrebačka županija isplatila je 2378 jednokratnih novčanih pomoći za novorođeno dijete, dok je u 2018. isplaćeno 2375 jednokratnih novčanih pomoći. Ova potpora velika je pomoć roditeljima za kupnju pelena, hrane, odjeće...

Za svako novorođeno dijete na svom području Zagrebačka županija dijeli dodijelit će 1000 kuna jednokratne potpore. Do te potpore sad se može doći još lakše, i to prilikom prijave svog djeteta u matičnom uredu ili prijavom u sustav e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče.

Županija sufinancira rad Ljekarni u Zaprešiću 200.000 kuna

Slanje poštom ide u povijest

Prilikom prijave djeteta u matičnom uredu, matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći, a ako oni ispunjavaju uvjete, putem aplikacije e-Novorođenče proslijedit će zahtjev Županiji na rješavanje.

Zahtjev se može podnijeti i na drugi, jednostavniji način, i to prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče uz svega nekoliko klikova.

Obje metode prijava jednostavnije su nego što se to radilo ranije jer na ovaj način, uvođenjem elektroničkog zaprimanja zahtjeva za novčanu naknadu za novorođenčad, roditelji više neće morati dolaziti osobno ili poštom dostavljati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju. Sve to moći će učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta u matičnom uredu ili putem usluge e-Novorođenče. Kako kažu u Županiji, podnošenje zahtjeva elektroničkim putem odsad je jedini način pa “stara” metoda podnošenjem dokumentacije poštom više neće biti moguća.

Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se, inače, u roku četiri mjeseca od dana rođenja djeteta, a za tu namjenu planirano je 2,9 milijuna kuna iz županijskog proračuna.

Tko ima pravo na potporu?

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete može ostvariti jedan od roditelja, samohrani roditelj ili roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji živi u zajedničkom kućanstvu s novorođenim djetetom, državljanin je Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje jednu godinu. Bitno je i da u trenutku podnošenja zahtjeva ima prijavljeno prebivalište na području Zagrebačke županije. Postupak za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete pokreće podnositelj zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu.

Zagrebačka županija objavila je javni poziv kojim financira programe u području kulture Iz fonda vrijednog 700.000 kuna izdvojit će se za izdavanje knjiga, izložbe, događanja...

Obrasci zahtjeva za 2020. godinu mogu se preuzeti na web-stranicama Županije, na kojima su i sve dodatne informacije o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče. Više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u Ulici grada Vukovara 72/VI ili na broj telefona 01/6009-485. •

U 2019. godini Zagrebačka županija isplatila je 2378 jednokratnih novčanih pomoći za novorođeno dijete, dok je u 2018. isplaćeno 2375 jednokratnih novčanih pomoći. Ova potpora velika je pomoć roditeljima za kupnju pelena, hrane, odjeće...

Ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije u Velikoj Gorici ponovno je otvorena za uzimanje briseva za COVID-19 na području Zagrebačke županije. Radno vrijeme ambulante bit će od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati, a prije dolaska potrebno je prethodno dogovoriti termin na 01/6379-717. Testiranje je uz uputnicu i dogovoren termin, podsjetimo, moguće je obaviti i u ispostavama u Ivanić-Gradu i Rakitju.