Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Počela gradnja središnjeg paviljona sisačke bolnice

Do 2020. godine Sisak i županija dobit će novu i modernu bolnicu

Gradnja bolnice
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Na 8400 četvornih metara smjestit će se hemodijaliza, objedinjeni hitni bolnički prijam, laboratoriji i dnevna bolnica

– Izgradnjom novog središnjeg paviljona naša će bolnica dobiti oko 8400 četvornih metara novog bolničkog prostora u koji će biti smješteni hemodijaliza u podrumu, u prizemlju objedinjeni hitni bolnički prijam, na prvom katu će biti odjel laboratorija, dok će na 2., 3. i 4. katu biti prostori dnevne bolnice. Cijeli kompleks bit će povezan sa zgradom nove interne i kirurgije zatvorenim prostorom – govori ravnatelj sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” dr. Tomislav Dujmenović objašnjavajući projekt tzv. središnjeg paviljona čiji je kamen temeljac postavljen prošlog tjedna.

Kako ističe dr. Dujmenović, nova zgrada bit će veliki dobitak i za pacijente, ali i za osoblje.

Suvremeni odjeli i oprema

– Bit će to dobitak za naše hitne bolesnike jer objedinjeni hitni medicinski prijam, koji sad nemamo, znači jedinstveno mjesto gdje se obavlja prijam, obrada i konačno zbrinjavanje svih hitnih bolesnika bez obzira na uputnu dijagnozu. Nakon trijaže i određivanja reda hitnosti počinje dijagnostička obrada i specijalistički pregledi, ali od sada bez dodatnog obilaska drugih odjela u drugim zgradama što je stvaralo nelagodu i bolesnicima i osoblju – napominje dr. Dujmenović istaknuvši kako se i nakon dijagnoze liječenje nastavlja u istoj zgradi, na odjelu dnevne bolnice.

Zavod za hitnu medicinu Zdravstvo Novac za rad laboratorija u Glini, Dvoru i Topuskom

Uza sve to, znatno će se poboljšati uvjeti rada liječnika i drugog bolničkog osoblja s obzirom na to da će oni od siječnja 2020., kada je predviđen rok za dovršetak gradnje i opremanja objekta, raditi u suvremenim uvjetima i odjelima opremljenima najmodernijom opremom. Dugo se godina u sisačkoj bolnici nije gradio novi objekt, zadnja zgrada izgrađena je prije 32 godine, a izvođač radova, koji je posao dobio na natječaju, jest Presoflex gradnja iz Požege.

– Želim da stanovnici Siska i Sisačko-moslavačke županije imaju jednako kvalitetnu zdravstvenu njegu i skrb, kao i stanovnici ostalih županija i država Europe. To zaslužujemo jer je i ova županija pretrpjela velike teškoće u ratnom razdoblju kada je djelovala i kao ratna bolnica – rekao je župan Ivo Žinić motive i ciljeve nove sisačke bolnice koja je kao ideja nastala 2010. godine.

Dobitak za brojne pacijente

– Kad središnji paviljon bude gotov, bit će to početak novog razdoblja za zdravstvenu skrb i njegu u našoj županiji gdje će pacijenti, ne samo naše županije nego iz regije i okolnih mjesta, imati kvalitetnije liječenje – dodao je Žinić. Cijena gradnje i opremanja je 106 milijuna kuna, od čega iz fondova EU ide 70 milijuna kuna, 20-ak daju ministarstva zdravstva, regionalnog razvoja i financija, a ostatak će dati Županija.

Top Terme Topusko Dobri poslovni rezultati za Top Terme i Lječilište Topusko S milijunskim ulaganjem došli su novi korisnici, ali i brojni posjetitelji SIMORA Promocija PISMA SIMORA i Sisačko-moslavačka županija osnovale svoj esport team