Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dobri poslovni rezultati za Top Terme i Lječilište Topusko

S milijunskim ulaganjem došli su novi korisnici, ali i brojni posjetitelji

Top Terme Topusko
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Za obnovu Blatnih kupki planiraju idućih godina uložiti više od 20 milijuna kuna, a za energetsku učinkovitost zgrade Petrova gora devet milijuna

Obje županijske uzdanice u Topuskom, Lječilište Topusko i Top Terme, 2017. su završili u plusu, a za 2018. najavljuju velike investicije i očekuju još bolje rezultate.

Zaposlili 11 djelatnika

– Lječilište je imalo još jednu uspješnu godinu s pozitivnim rezultatom od 1,4 mil. kuna, a ulaganja su u odnosu na 2016. veća za milijun kuna – kazao je ravnatelj dr. Domagoj Mosler.

Naime, Lječilište je podosta dislocirano u odnosu na veća gradska središta, a prometna povezanost javnim prijevozom prema Topuskom nije dobro. Usto nedostaje liječnika, ističe dr. Mosler. No unatoč tome,bilježe rast privatnih korisnika, uz onih 58 posto pacijenata koji u lječilište stižu preko HZZO-a.

Siščani u UN-u Konferencija za srednjoškolce u New Yorku Troje Hrvata u UN-u morali predstavljati Srbiju

Dr. Mosler taj povećani priljev smatra rezultatom ulaganja u uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta te modernizaciju prostora, što je dovelo do bolje kvalitete smještaja, koji je inače bio problem Lječilišta.

– Uloženo je 1,8 milijuna kuna u uređenje zgrade Petrova gora, a nabavljena je i oprema vrijedna milijun kuna, sve sa svrhom podizanja kvalitete pružene usluge i smještaja – napominje dr. Mosler.

Unatoč gubitku dijela zdravstvenog osoblja Lječilište je lani zaposlilo 11 djelatnika, a ove će godine nastaviti ulagati u smještajne kapacitete te u objekt Blatne kupke za čiju obnovu u idućim godinama planiraju dati više od 20 milijuna kuna. U planu je i potpuna energetska obnova zgrade Petrova gora za koju očekuju devet milijuna na temelju natječaja Ministarstva graditeljstva.

Obnova Barice

Onaj komercijalni dio iskorištavanja poznatih i visokokvalitetnih termalnih voda u Topuskom pokriva tvrtka Top Terme. Uspješna lanjska turistička sezona u Hrvatskoj odrazila se i na njihovo poslovanje pa su u odnosu na 2016. povećali prihode za 5 posto, a broj noćenja za 6,7 posto.

Etno pisanice u Sisku Mogući novi sisački suvenir Za 'odijevanje' 10 pisanica u narodnu nošnju treba 8 sati strpljiva rada

– U 2017. smo ostvarili 51.350 noćenja. Isto tako povećani su prihodi s prodanim ulaznicama i hranom na otvorenim bazenima. To je dovelo do pozitivnog poslovanja u 2017., što je treća godina zaredom da su Top Terme u plusu – govori direktorica dipl. Ing. Đurđa Kovačević koja priželjkuje 54.000 noćenja ove godine.

Kako bi to postigli, već su pripremili paket-aranžmane, a puno očekuju od novog srpanjskog projekta “Kraljica jezera”. Ove je godine, do otvaranja vanjskih bazena početkom lipnja, u planu sanacija starog bazena (tzv. Barice) te sanacija sportske dvorane u što će uložiti više od milijun kuna, a za uređenje apartmana i soba predvidjeli su daljnjih 690.000 kuna koje očekuju od HTZ-a.

Gospodarenje otpadom Ministar zaštite okoliša s načelnicima i gradonačelnicima Milijunski natječaji za učinkovitije gospodarenje otpadom zdravstvo Novac za zdravstvo Ustanovama iz proračuna gotovo 6,4 milijuna kuna