Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ministar zaštite okoliša s načelnicima i gradonačelnicima

Milijunski natječaji za učinkovitije gospodarenje otpadom

Gospodarenje otpadom
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U tijeku su natječaji za reciklažna dvorišta i edukaciju, a uskoro će i oni za nabavu posuda za odlaganje te gradnju sortirnica

– Ova je godina godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Zadali smo ciljeve do 2020. da odvajamo 50 posto otpada, a kako smo 2016. završili na 26 posto, jasno je da je to ambiciozni plan koji zahtijeva i ambiciozne mjere – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u Sisku nakon sastanka s predstavnicima gradova i općina s područja Sisačko-moslavačke županije.

Ivo Žinić Nova djelatnost Doma zdravlja Palijativna skrb uvedena je i na širem sisačkom području

– Činjenica je da u proteklom razdoblju gradovi i općine infrastrukturno nisu bili spremni za veći iskorak u gospodarenju otpadom, a zašto je tako to je pitanje za one koji su prije bili nadležni za tu problematiku. Mi sada, uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, želimo preko natječaja omogućiti im taj iskorak – istaknuo je Ćorić.

Nijedan centar u županiji

On je načelnike i gradonačelnike informirao o natječajima koji su raspisani i koji će uskoro biti raspisani, a odnose se na infrastrukturu sustava gospodarenja otpadom. Tako je do kraja godine otvoren natječaj za gradnju i opremanje reciklažnih dvorišta vrijedan 214,5 milijuna kuna, natječaj za edukaciju i informiranje građana “težak” je 42,5 milijuna kuna, dok je za sanaciju odlagališta osigurano 94 milijuna kuna.

Proizvodi hrvatskog sela Domaće je domaće Aronija, vina, rakije, med... proizvođača iz Sisačke županije u Zagrebu

– Uskoro će biti raspisan natječaj za nabavu spremnika za odvojeno skupljanje otpada, a na temelju iskazanog interesa procjenjujemo da bi mogao biti vrijedan oko 250 milijuna kuna, dok bi natječaj za gradnju sortirnica otpada trebao imati fond od oko 350 milijuna kuna. Mislimo da će ti natječaji i visoko sufinanciranje od 85 posto dovesti do potrebnog pomaka u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj – dodao je ministar zaštite okoliša.

Na području Sisačko-moslavačke županije neće biti nijednog centra za gospodarenje otpadom, nego će se otpad koji se ne reciklira prevoziti na tri lokacije. Istok županije; Novska, Kutina, Popovača, Velika Ludina i Jasenovac svoj će otpad u budućnosti odlagati u Centru Šagulje na području Brodsko-posavske županije, zapadni dio županije će odlagati otpad na području Babina gora u Karlovačkoj županiji, središnji dio – Sisak, Petrinja, Lekenik i Martinska Ves – otpad će odlagati u zajedničkom centru sa Zagrebom i Zagrebačkom županijom.

Podignuti svijest o reciklaži

– Ideja je educirati stanovnike, podignuti svijet o razvrstavanju otpada kako bi u budućnosti čim manje otpada završavalo u tim centrima, a što više se recikliralo – istaknuo je župan Ivo Žinić.

Branitelji u Glini Simpozij u Glini Prijedlozi branitelja za ekonomski razvoj županije nasipi uz Kupu i Unu Traži se trajno rješenje za ugrožena područja uz rijeke Gradit će se novi nasipi koji će štititi područja uz Unu i Kupu