Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
U Šibeniku konferencija ‘Mediteranski otoci: živi laboratoriji za gospodarenje otpadom?’

Do 2025. imat ćemo stopostotnu reciklažu plastike

Šibenčani u novoj godini poručuju da se moramo brinuti za okoliš
1/2
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Francuska planira uvesti mjeru kojom će prisiliti proizvođača da unaprijed podmiri troškove zbrinjavanja otpada za proizvode koje stavlja na tržište. Ta će mjera prepoloviti količinu otpada koja završava na odlagalištima

U organizaciji Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, udruge Small Islands Organisation (SMILO) i Šibensko-kninske županije u Šibeniku je održana konferencija pod nazivom „Mediteranski otoci: živi laboratoriji za gospodarenje otpadom? Razmjena iskustva između Francuske i Hrvatske“. Sudionicima konferencije prigodnim govorima obratili su se župan Goran Pauk, veleposlanik Francuske u RH Gaël Veyssière, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tajana Huzak i izvršni tajnik udruge SMILO Sylvain Petit.

u sklopu edukacije o otpadu Prvašići iz Šibenika na dar dobili male kante za otpad

Osjetljiv i jedinstven teritorij

– Zajedničkim snagama moramo dati maksimum u podizanju svijesti građana i turista o važnosti i ozbiljnosti problema morskog otpada, važnosti recikliranja otpada te nužnosti smanjenja korištenja jednokratne plastike – kazao je župan Goran Pauk te pohvalio sve koji rade na lokalnom projektu „Zlarin bez plastike“ i čestitao im izrazivši vjeru da će se ostali otoci priključiti ovakvim inicijativama.

Župan je zahvalio Francuskom veleposlanstvu i Udruzi SMILO što su izabrali upravo Šibensko-kninsku županiju za ovu konferenciju i hrvatsko-francuski dijalog.

– Mi smo županija s čak 285 malih otoka, otočića i hridi što nas čini najrazvedenijom regijom na Mediteranu. S druge strane, gospodarenje otpadom daleko je složenije i financijski zahtjevnije upravo na otocima, zato mi je posebno drago što ćemo imati priliku čuti iskustva i prakse iz drugih regija. Želja nam je i cilj da u što kraćem razdoblju „zagospodarimo“ otpadom, da otpad prestane predstavljati problem i postane vrijedan resurs. Kružno gospodarenje otpadom velika je prilika za daljnji održivi razvoj i gospodarski rast – istaknuo je župan Pauk.

ODRŽAVA SE VIŠE OD 5 DESETLJEĆA U Šibeniku započela konferencija o naftno-plinskom gospodarstvu

– Stvaramo previše otpada i to moramo mijenjati. Francuska je odlučila poticati kružno gospodarstvo koje se temelji na iskorištavanju dostupnih resursa. Važna je i mjera kojom se planira prisiliti proizvođače da unaprijed podmire troškove zbrinjavanja otpada za proizvode koje stavljaju na tržište. Ta će mjera prepoloviti količinu otpada koja završava na odlagalištima i do 2025. godine imat ćemo stopostotnu reciklažu plastike – kazao je pak veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssière.

Tajana Huzak, pomoćnica ministra u Upravi za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, naglasila je da Hrvatska, uz Finsku, jedina u Europi ima temeljne politike razvoja otoka te da je upravo novim Zakonom o otocima definirano tko će i kako gospodariti otpadom s otoka.

Završna konferencija projekta Hercultour Voda – moćna stvarateljica povijesti – nova ruta kulturnog turizma

– Mediteranski otoci istodobno su osjetljiv i jedinstven teritorij. Nalazeći se na samom čelu kad je u pitanju utjecaj globalnih promjena, oni su često među prvima koji osjećaju razorne učinke klimatskih poremećaja ili ljudskih aktivnosti. U tom pogledu, nakupljanje otpada, kako na kopnu tako i u moru, predstavlja realnu prijetnju njihovim ekosustavima i održivosti njihova razvoja – zaključila je Huzak.

Ponosni na nagrade

Devedesetak sudionika međunarodne konferencije kroz izlaganja i raspravu pokušalo je dati odgovore na pitanja jesu li ova područja postala idealni laboratoriji za eksperimentiranje kako bi se testiralo inovativne projekte i ubrzalo kružno gospodarstvo; kako promovirati otoke bez plastike; kako smanjiti količinu otpada preventivnim pristupom; kako promovirati i provoditi učinkovita rješenja za kompostiranje te kako pratiti promjene mentaliteta.

SUDJELOVAO I GRADONAČELNIK Više od 100 volontera zasukalo rukave i čistilo ilegalna odlagališta otpada

Prije početka konferencije u Uredu župana sastali su se župan Goran Pauk i francuski veleposlanik Gaël Veyssière. U razgovoru s francuskim veleposlanikom župan je istaknuo da je jako ponosan što su upravo ove godine dobili dvije nagrade „Mediterranean Climate Change Adaptation Awards“ za izniman doprinos u području prilagodbe klimatskim promjenama za Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije.

– Nadamo se uskoro i suradnji s Francuskom agencijom za okoliš i energiju (ADEME) kroz nove LIFE projekte vezane uz klimatske promjene – zaključio je župan Pauk.