Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
KNEŽEVI VINOGRADI

Do 4000 eura potpore za kupnju ili gradnju kuće na području općine

1/4
Foto: Kneževi Vinogradi
Općina Kneževi Vinogradi provodi niz mjera za ostanak mladih obitelji na svom području

Općina Kneževi Vinogradi potiče kupnju ili gradnju obiteljskih kuća na svom području u iznosu do 30.000 kuna, odnosno 4.000 eura. Općinski načelnik Vedran Kramarić potpisao je proteklog tjedna 10 novih ugovora o dodjeli potpore za kupnju obiteljskih kuća na području općine Kneževi Vinogradi. U protekle dvije godine navedenu mjeru iskoristila je 21 obitelj ili pojedinac koji su na taj način izabrali Općinu Kneževi Vinogradi kao mjesto u kojem će živjeti, raditi i stvarati budućnost.

Pogodnosti za djecu

Jedna je to od osam mjera iz Programa poticanja uređenja naselja u razdoblju 2021.-2024. godine, za čiju provedbu Općina osigurava 60.000 eura, odnosno preko 450.000 kuna godišnje. Osim poticanja kupnje kuća, potiče se s istim iznosom i gradnja novih stambenih objekata, kupovina nekretnine putem stambenog kredita uz kamatnu stopu od svega 0,78 posto, uređenje okućnica, priključenja na komunalnu infrastrukturu kao što su plin, kanalizacija...

Programom poticanja obrazovanja na području Općine Kneževi Vinogradi te Odlukom o zaštiti socijalnog standarda, nadalje, sufinancira se i dodjeljuje niz potpora, a među njima je i jednokratna pomoć roditeljima za rođenje djeteta. Učenicima su osigurani besplatni udžbenici i dio opreme, besplatna je školska prehrana te autobusne karte za srednjoškolce, sufinancira se produženi boravak djece u osnovnoj školi. Za svu djecu s područja Općine do 15 godina starosti osigurane su besplatne sezonske ulaznice na novouređenim bazenima u Kneževim Vinogradima, sufinancira se ljetovanje na moru u objektu u suvlasništvu Općine. Također, svim studentima osigurali smo stipendije, dok iste koriste i najuspješniji i socijalno ugroženi srednjoškolci. Svake godine Općina osigurava poklon božićne pakete za svu djecu do navršenih 15 godina života. Sufinanciraju se ili se u potpunosti financiraju sportske aktivnosti za mlade, poput škole nogometa, škole odbojke te škole tenisa. Cijena vrtića/ jaslica za 100- injak upisane djece je među najnižima u Osječko-baranjskoj županiji, a mjesta u 5 vrtića na području općine ima za sve zainteresirane.

– Ovo su samo neke od niza mjera i pogodnosti kojima se želi prvenstveno mlade ljude zadržati, ali i privući u ovu baranjsku općinu. Putem ovakvih i sličnih mjera učinjeni su znatni pomaci u proteklih nekoliko godina kojima se prvenstveno djeci, mladima i njihovim roditeljima želi olakšati svakodnevica te stvoriti kvalitetno životno okruženje – ističe načelnik Vedran Kramarić.

Kroz cijelu godinu

Osim dodjele pomoći stanovništvu, Općina Kneževi Vinogradi vodi brigu i o svojim poduzetnicima, turističkim djelatnicima, poljoprivrednicima te se na godišnjoj razini za razne potpore osigura gotovo 93.000 eura.

– Kroz 16 mjera potiče se otvaranje novih obrta i trgovačkih društava, zapošljavanje i samozapošljavanje, stavljanje u funkciju turističkih objekata, proširenje turističke ponude, ulaganja u kupnju opreme, ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju, voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, izgradnja objekata i slično. Za sve mjere po svim programima javni pozivi su u tijeku i traju cijele godine – zaključuje načelnik.

KNEŽEVI VINOGRADI Poziv mladima na edukativni kamp u sklopu projekta “Mobilni atelje” KNEŽEVI VINOGRADI Najbolja vinska destinacija Hrvatske – dokaz uspješne vinske priče Tikveš OPĆINA U BARANJI Bilje treća najposjećenija destinacija u županiji