Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Vrijedna 27 milijuna kuna

Do kraja godine bit će dovršena prva javna hladnjača kapaciteta 3000 tona

ULO hladnjača za male i velike tvrtke
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Prva faza izgradnje Distributivnog centra završena je 2012. godine, a do sada je proizvođačima pružao usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja te utovara i otpreme voća i povrća

Do kraja 2017. godine bit će dovršena 27 milijuna kuna vrijedna moderna ULO (ultra low oxygen) hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Zagrebačkoj županiji.

Radi se o jedinoj hladnjači u Hrvatskoj kapaciteta 3000 tona, koja nije u vlasništvu veletrgovaca, a omogućit će proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine.

Gradnja ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o.

Većina sredstva tj. 23.362.980,45 kn osigurana je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Prijavitelji projekta su uz Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. i Poljoprivredna zadruga (PZ) Zagrebački voćnjaci te PZ Međimurski voćnjaci čiji će mali i srednji poljoprivrednici izgradnjom ove hladnjače postizati bolje kupoprodajne cijene.

Distributivni centar za voće i povrće, čija je I. faza izgradnje završena 2012. godine, do sada je proizvođačima pružao usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja te utovara i otpreme voća i povrća.

"Nakon što izgradimo ovu hladnjaču mogu reći da će poljoprivredna proizvodnja u Zagrebačkoj županiji doseći jedan novi, europski, standard. S jedne strane osigurat ćemo domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a s druge strane potrošačima da dobiju kvalitetnu domaću namirnicu očuvane nutritivne vrijednosti", izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prilikom obilaska radova naglasivši kako Centar s hladnjačom ima sve predispozicije da postane regionalni lider za domaće proizvođače jer će im omogućiti stvaranje veće dobiti, a time i razvoj hrvatske poljoprivrede.

Inače, ULO hladnjača koristi tzv. ultra low oxygen tehnologiju koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća, priopćili su između ostalog iz Zagrebačke županije.