Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
HAC započeo radove na projektu dogradnje čvora Dugopolje

Do početka turističke sezone za Split dva izlazna traka s autoceste

Na izlazu Dugopolje tijekom turističke sezone prođe u prosjeku oko 20.000 automobila dnevno
1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
30. lipnja najkasnije bi se trebalo u Dugopolju silaziti iz dva traka

Do početka turističke sezone, najdalje do 30. lipnja, s autoceste A1 u smjeru Zagreb – Split će se u Dugopolje ulaziti iz dva traka. Hrvatske autoceste su počele projekt dogradnje čvora Dugopolja, koji će nakon završetka radova imati tri nova prolaza te će ih biti jedanaest.

najveći sajam turizma na svijetu Župan Blaženko Boban na sajmu turističke industrije ITB u Berlinu

Prva faza vrijedna 5,6 milijuna

– Ovo je veliki dan za Splitsko-dalmatinsku županiju, ispunjenje točaka sa sjednice Vlade, ujedno i predizborno obećanje župana Blaženka Bobana. Dogradnja izlaznog traka za smjer Zagreb – Split jedan je od prvih koraka rješavanja prometne infrastrukture splitske aglomeracije – kazao je dožupan Ante Šošić na predstavljanju preuređenja izlaza Dugopolje u prostorijama HAC-a.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan, pojasnio je kako je projekt podijeljen u tri faze zbog složenosti zahvata kojim se mora rekonstruirati izlaz s autoceste bez prekida prometa. 

Prva faza je počela, a riječ je o dogradnji traka za smjer Zagreb – Split. Ovaj dio radova, gradnja ceste dužine kilometar, vrijedan je nešto više od 5,6 milijuna kuna.

'Pomorsko je dobro': Prva županija u Hrvatskoj koja je objavila registar koncesija Klikom miša do podataka o korištenju pomorskog dobra, ali i prijave devastacije

U drugoj fazi planiran je dodatni trak na platou naplatnih kućica i poboljšanje spoja čvora Dugopolje na državnu cestu. Vrijednost radova je tri milijuna kuna. Treća, završna faza, je i najskuplja, 23 milijuna kuna, a izvest će se proširenje nadvožnjaka i proširenje trakova.

Ukupna vrijednost je oko 32 milijuna kuna.

Cijeli projekt bit će, kazao je Huzjan, gotov 2021. godine.

Foto: HAC

– Ovaj projekt jedan je od zaključaka sa sjednice Vlade održane u Splitu 4. svibnja 2018. Zaključak je donesen kao jedan od preduvjeta za rješavanje prometne infrastrukture na širem splitskom području. Velika  zagušenja događaju se pri silasku vozila s autoceste iz smjera Zagreba u Split. Upravo zbog toga pristupilo se dogradnji čvora Dugopolje – rekao je Huzjan.

Župan Blaženko Boban 35 milijuna kuna za luku brižinu Ministar Tolušić i župan Boban o ribarskim lukama u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Radi se i na drugim projektima

Dožupan Šošić podsjetio je i da je krenulo rješavanje “splitske rampe” ulaz s Ulice Zbora narodne garde na obilaznicu u smjeru Solina, za najviše godinu dana očekuje se usvajanje projektne dokumentacije za raskrižje na solinskoj Širini. Projektna dokumentacija za tunel Kozjak, njegov spoj na čvorište Vučevica rješava se planiranom dinamikom. Do konca rujna očekuje se građevinska dozvola za cestu TTTS – Mravince te da se, kako je rekao, uskoro “odčepi” most na Cetini i tunel Komorjak iznad Omiša za koje je u tijeku rješavanje žalbe.

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela istaknuo je kako je projekt krenuo na poticaj splitske gradske uprave te da je dobio status jednog od najvažnijih projekata i kao takav je i usvojen na sjednici Vlade održane  u Splitu. 

– HAC je među prvima ostvario zaključke sa sjednice. Krajem lipnja s autoceste prema Splitu ulazit će se u dva traka – naglasio je Nino Vela.

Na izlazu Dugopolje tijekom turističke sezone prođe u prosjeku oko 20.000 automobila dnevno.

Blaženko Boban Župan Blaženko Boban izdašnim financijskim mjerama želi vratiti ljude u napuštena sela Mladima 100.000 kuna ako ostanu u Zagori