Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Dobroslavić: Osiguravamo kvalitetu življenja i razvoj turizma

Svečana sjednica i nagrade
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Svečanom sjednicom Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije obilježen je Dan Županije i blagdan njezina zaštitnika svetog Leopolda Mandića. Dodijeljene su i ovogodišnje nagrade, a Nikoli Miroševiću posmrtno za životno djelo

Živimo na prostoru krajnjega hrvatskog juga, predivnom kutku zemlje, darovanom od Boga, očuvanog i oplemenjenog od naših predaka. Time je naša zadaća brige o tom prostoru još veća i odgovornija. Takvu je shvaćamo i prihvaćamo, rekao je župan Nikola Dobroslavić na svečanoj sjednici Skupštine DNŽ-a u povodu njezina Dana i blagdana sv. Leopolda Mandića.

Spajanje Županije i RH

– Našim nastojanjem, a razumijevanjem i potporom naše Vlade spojili smo južni dio županije s ostatkom Hrvatske prelijepim Pelješkim mostom. Spajamo područje od Čvora Metković do Osojnika i Zračne luke autocestom, odnosno brzom cestom. Približavamo sve dijelove županije i naša turistička odredišta Gradu i Zračnoj luci Ruđera Boškovića. Spajamo Pelješki most s Korčulom brzom cestom, obilaznicom Orebića i lukama Perna i Polačište. Približavamo Lastovo dogradnjom luke Ubli, Korčulu uz terminal u Veloj Luci i dogradnjom luke Prigradica. Spajamo na poseban način područja županije i helikopterskom službom hitne medicine koju smo izborili kao cjelogodišnju službu – naveo je Dobroslavić i nastavio s važnim projektima.

– Osiguravamo kvalitetu življenja i razvoj turizma. Uz Centar kompetentnosti, i gradnjom Centra za gospodarenje otpadom. Osiguravamo dugoročno opstanak poljoprivrede u Neretvanskoj dolini projektom brane na Neretvi i sustavima navodnjavanja. Centrom i pokušalištem za agrume uvodimo na velika vrata znanost u županijsku poljoprivredu. Pripremili smo obnovu Opće bolnice Dubrovnik, ide rekonstrukcija i energetska obnova Specijalne bolnice Kalos. Sigurnom kućom, Centrom za djecu u Metkoviću, planiranim centrima na Korčuli i Pelješcu pokazujemo osjetljivost prema najranjivijim skupinama u našem društvu – rekao je Dobroslavić. Ponovio je kako brane područje županije od negativnog utjecaja projekata Gornji horizonti i ZL Trebinje.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagrada za doprinos ugledu i promociji DNŽ-a u zemlji i svijetu dodijeljena je Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru KUD-a Metković. Nagrade za iznimna postignuća dodijeljene su Nevenu Faziniću, VK Neptun Dubrovnik, Caritasu Dubrovačke biskupije, kao i Udruzi Radost iz Ploča. Nagrada za životno djelo dodijeljena je posmrtno profesoru Nikoli Miroševiću.

Najbolji sportaši

Upriličena je i dodjela nagrada najboljim sportašima. Najuspješnija ženska sportska nada je Nina Burđelez, RK Dalmatinka iz Ploča, a muška Vlaho Nenadić, PK Jug. Najuspješnija sportašica je Iva Todorić, ŽKK Ragusa, sportaš Alec Cvinar, JK Orsan, ekipa je ŽKK Ragusa, momčad je VK Jug AO, trener Mateo Semiz, Judo klub Dubrovnik 1966 i savez Košarkaški savez Dubrovačko-neretvanske županije. Priznanje za promociju i izniman doprinos u razvitku veteranskog sporta DNŽ-a za 2023. godinu dobio je član Karate kluba Kakato Željo Perković. Nagrada Zajednice športa DNŽ za životno djelo u 2023. godini dodijeljena je Marinku Matuloviću, Stolnoteniski klub Libertas Marinkolor.

storyeditor/2024-05-09/planiranje.jpg Konferencija u Dubrovniku Prostorno planiranje morskog područja RH storyeditor/2024-05-10/Pokusaliste_sadnja-01.jpg Steriliziranim kukuljicama mužjaka sredozemne voćne muhe suzbija se ovaj nametnik U pokušalištu u Opuzenu zasađene nove sorte agruma storyeditor/2024-05-09/projekt_dnz.png Ekologija, upravljanja rizicima, poljoprivreda Županiji odobreni novi interregionalni projekti