Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Steriliziranim kukuljicama mužjaka sredozemne voćne muhe suzbija se ovaj nametnik

U pokušalištu u Opuzenu zasađene nove sorte agruma

storyeditor/2024-05-10/Pokusaliste_sadnja-01.jpg
Foto: DNŽ SVRHA postavljanja ovog pokusa je unapređenje uzgoja voćnih vrsta u dolini Neretve
Proizvodnja agruma u dolini Neretve namjerava se obogatiti novim sortama kako bi se proširilo vrijeme dozrijevanja, a time i njihova dužeg trženja

Na novom pokušalištu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), koje je smješteno na području Crepine nedaleko od Opuzena, stručnjaci HAPIH-ova Centra za voćarstvo i povrćarstvo podigli su ovih dana na površini od 1,1 ha nasad sorti agruma koje se trenutačno najviše uzgajaju u dolini Neretve.

Riječ je o projektu pokrenutome na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije. Zemljište na kojem se nalazi pokušalište otkupila je Županija te ga je ustupila HAPIH-u čiji će stručnjaci provoditi znanstveno-stručna istraživanja.

Duže dozrijevanje

Svrha postavljanja ovog pokusa je unapređenje uzgoja voćnih vrsta u dolini Neretve, i to istraživanjem postojećih te uvođenjem novih introduciranih sorti. Namjerava se proizvodnju agruma obogatiti novim sortama kako bi se proširilo vrijeme dozrijevanja, a time i njihova dužeg trženja.

Realizacijom prve faze sadnje započela je i prva faza istraživanja u kojoj su postavljeni pokusi na sedam sorti mandarina (Iwasaki, Kawano Wase, Saigon, Okitsu, Ichimaru, Zorica rana, Chahara), četiri sorte limuna (Eureka, Lisbon, Lunario, Meyer) i tri sorte naranče (Tarocco Roso, Valencia, Washington). Cilj ovog istraživanja je utvrditi morfološka, pomološka i kemijska svojstva pojedine sorte na predmetnom mikrolokalitetu. Dobiveni podaci služit će kao standard koji će se komparirati sa sortama buduće introdukcije.

Sterilizirane voćne muhe

U opuzensku ispostavu HAPIH-ova Centra za zaštitu bilja stigla je prva pošiljka biološkog materijala, laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe.

Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na području Europe u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe ove biološke, nepesticidne metode, u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije, svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

Osim HAPIH-a, provoditelji su Akcijskog plana, aktivno uključeni u rješavanje ove problematike, Ministarstvo poljoprivrede koje je donositelj i koordinator, Državni inspektorat RH, jedinice lokalne samouprave, kao i sami proizvođači i posjednici biljaka domaćina.

– Jedino koordiniranim djelovanjem svih dionika te cjelovitom i pravovremenom provedbom mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom i Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe možemo postići zadane ciljeve održanja populacije sredozemne voćne muhe na razinama koje neće prouzročiti znatne ekonomske štete u voćnjacima i prilikom trženja, prvenstveno izvozno orijentirane proizvodnje i naše neretvanske mandarine, za RH strateški važne kulture – naglašava ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić.

storyeditor/2024-05-13/zg_kriz.jpg Na arheološkom lokalitetu Sveti Križ otkriveni jedinstveni nalazi Pronašli kovačnicu, kompleks za preradu željeza, metaluršku peć... storyeditor/2024-05-12/Biciklijada.jpg Održana 5. rekreativna biciklijada Tour natur Više od 700 građana bicikliralo ulicama Vinkovaca storyeditor/2024-05-10/smz_a_slager_palacinke_foto_nikola_cutuk_pixsell__2_.jpg Natjecalo se ukupno sedam srednjih škola Na petom Palačinka kupu podijeljeno više od 1000 palačinki