Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Na arheološkom lokalitetu Sveti Križ otkriveni jedinstveni nalazi

Pronašli kovačnicu, kompleks za preradu željeza, metaluršku peć...

storyeditor/2024-05-13/zg_kriz.jpg
1/3
Foto: Zagrebačka županija ISTRAŽIVANJA su potvrdila kako je u starije željezno doba ovdje bilo naselje gradinskog tipa
Na nalazištu u općini Marija Gorica pronađena je kovačnica, a do nje depozit limonita. U neposrednoj blizini pronađen je i ritualni objekt. Tu je i cijeli kompleks za preradu željeza, metalurška peć te puno metalnih nalaza

U općini Marija Gorica na arheološkom lokalitetu Sveti Križ pet godina provode se arheološka iskapanja. Istraživanja su potvrdila kako je u starije željezno doba ovdje bilo naselje gradinskog tipa. Nedavno su na lokalitetu u metalurškom dijelu naselja pronađeni novi nalazi jedinstveni u Hrvatskoj, rečeno je prilikom obilaska lokaliteta.

– Pronašli smo kovačnicu, objekt u kojem se proizvodilo željezo, a do kovačnice je bio depozit limonita, sirovina iz koje se dobiva željezo – rekla je Janja Mavrović Mokos, voditeljica istraživanja arheološkog lokaliteta Sveti Križ, pojasnivši kako je u neposrednoj blizini pronađen i ritualni objekt, odnosno objekt posebne nesvakidašnje namjene. Također, pronađen je cijeli kompleks za preradu željeza, metalurška peć te velika količina metalnih nalaza. Ovi nalazi potvrđuju da je to lokalitet od europske važnosti i neposredno dokazuju preradu željeza na ovom području staru 2500 godina.

Arheološki biser

– Imamo jedan arheološki biser koji stalno istražujemo i financijski podupiremo putem Javnog poziva za programe javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije. Sredstvima Zagrebačke županije restaurirat će se materijali s ovog arheološkog lokaliteta Sveti Križ i obližnjeg novopronađenog lokaliteta Gračec u općini Brdovec na kojem danas počinje iskopavanje – rekla je Jadranka Dujić Frlan, pročelnica za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.

Svi pronađeni nalazi i predmeti nakon restauracije i znanstvenih prezentacija bit će trajno pohranjeni u Muzeju Brdovec. Inače, arheološki lokalitet Sveti Križ, koji se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Zagrebačke županije, tik uz granicu sa Slovenijom, u općini Marija Gorica, istražuje se od početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Lokalitet je otkriven prilikom poljodjelskih radova, kopanja temelja za kuće i ostalih aktivnosti lokalnog stanovništva pošto je na jednom cijelom brdu, u današnjem selu u centru kojeg je crkva, bilo prapovijesno naselje iz 6. i 5. st. pr. Kr, dok je na susjednom brdu bilo istodobno groblje. Lokalitet su godinama istraživali djelatnici Muzeja Brdovec, dok 2019. godine istraživanja preuzima Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sveti Križ u široj je javnosti, ali posebno u struci, postao poznat kada je 2001. godine u bogatom kneževskom grobu u kojem je bio ukopan konjanik sa svojim konjem, pronađena jedinstvena kaciga koja nosi naziv tip Sveti Križ.

PRONAĐENI nalazi i predmeti nakon restauracije i znanstvenih prezentacija bit će trajno pohranjeni u Muzeju Brdovec
Foto: Zagrebačka županija PRONAĐENI nalazi i predmeti nakon restauracije i znanstvenih prezentacija bit će trajno pohranjeni u Muzeju Brdovec

Unazad pet godina istražuje se naselje u kojem su pronađeni iznimni nalazi koji ovaj lokalitet stavljaju uz bok najvažnijih istovremenih lokaliteta na prostoru srednje Europe.

– Otkriveni tragovi pravokutnih nadzemnih kuća upućuju na dva načina gradnje. Prvi tip kuće građen je isključivo od većih ili manjih stupova koji su nosili konstrukciju. Na njih se vezala oplata kuće koja je bila od drvenih planjki, na to je dolazio gornji vijenac greda te krovna konstrukcija. Drugi tip kuće građen je od horizontalno položenih greda postavljenih na kamene suhozidne temelje. Kameni temelji za sada predstavljaju jedinstven nalaz prapovijesne konstrukcije u ovom dijelu kontinentalne Hrvatske. U svim istraženim objektima nalazimo veliku količinu metalnih nalaza što je prava rijetkost na drugim istodobnim lokalitetima. Prošle i ove godine istraženo je nekoliko objekata koji nam govore o proizvodnji metalnih predmeta u naselju, kovačnica, kovačka peć te kovačka jama – ispričala je Janja Mavrović Mokos, voditeljica istraživanja.

TRANS RIVERS projekt

Od 2021. istraživanja lokaliteta financira Hrvatska zaklada za znanost u sklopu projekta Transferno područje od Sutle preko srednjeg toka Save tijekom brončanog i željeznog doba – TRANS RIVERS. U tijeku je izrada dva doktorata studentica doktorskog studija arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Franke Ovčarić i Laure Šejić, čije se spoznaje temelje na istraživanjima provedenim u sklopu TRANS RIVERS projekta. Osim istraživanja, projektom je financiran i dio popularizacije, brojne analize kao i odlasci na brojne međunarodne znanstvene kongrese na kojima marljivo predstavljaju svoj rad. Kako bi što veći dio javnosti bio upoznat s ovakvim sjajnim nalazima već dugi niz godina, u suradnji s brojnim partnerima organiziraju se popularno-znanstvena predavanja, radionice za djecu, izložbe i slično.

– Zagrebačka županija i Jadranka Dujić Frlan prepoznali su iznimni potencijal ovoga lokaliteta te nas već nekoliko godina podržavaju u programima popularizacije znanosti, izložbi i restauracije nalaza s istraživanih lokaliteta – zaključila je Janja Mavrović Mokos.

storyeditor/2024-05-10/smz_a_slager_palacinke_foto_nikola_cutuk_pixsell__2_.jpg Natjecalo se ukupno sedam srednjih škola Na petom Palačinka kupu podijeljeno više od 1000 palačinki storyeditor/2024-05-10/a_radovi_vrtic_foto_kristijan_toplak.jpg Pri kraju obnova u Čačincima Djeca se u vrtić Lipa vraćaju u lipnju storyeditor/2024-05-10/tereni_bazen_A.jpg Planira se iznos za dogradnju postojećeg dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića Kod bazena teniski tereni, prema naseljima staze i rasvjeta