U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Srednje škole Viktorovac Sisak održan je peti Palačinka kup, natjecanje učenika u pripravljanju palačinki. Natjecalo se ukupno sedam srednjih škola dok su dvije osnovne škole bile izvan konkurencije.
Pokazali znanje
– Palačinka kup je prigoda da naše srednje škole, koje sudjeluju u natjecateljskom dijelu, dodatno promoviraju svoje programe, kao što su ih promovirali i na Festivalu srednjih škola. Međutim, ovo je prigoda i za posjetitelje izvan naše županije da upoznaju Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, što znači da Palačinka kup doprinosi proširenju turističke ponude, budući da nam je došlo čak pet škola izvan naše županije. Ovo je također prigoda da učenice i učenici pokažu svoje sposobnosti, vještine i znanje u središtu Siska pred svojim prijateljima, drugim učenicima, profesorima, posjetiteljima što je iznimno važno za sigurnost učenika u dijelu obrazovanja za koji se pripremaju. Vrlo smo zadovoljni ovakvim manifestacijama, posebno zato što one privlače naše sugrađane svih životnih dobi – rekao je župan Ivan Celjak koji je otvorio manifestaciju.
Srednja škola Viktorovac Sisak, zajedno sa Sisačko-moslavačkom županijom, organizira ovu manifestaciju koja svake godine uključuje sve više škola.
– Naša škola peti put organizira ovaj festival. Sad je već postao natjecateljski, ali i tradicionalan. Ovdje su, osim toga, i druge škole koje će promovirati ugostiteljska zanimanja. Ove godine palačinke se pripremaju na dva načina, pečemo tradicionalne palačinke i bezglutenske, a konobari će raditi barske mješavine. Naši medicinari će provjeriti koliko su te palačinke utjecale na zadovoljstvo, jer kažu da stres povećava šećer. A mi ćemo ovako, uz dobre palačinke i dobru atmosferu, među ljudima širiti ugodu pa mislimo da će i nalazi provjere šećera u krvi biti dobri – rekla je ravnateljica Srednje škole Viktorovac Sisak Koraljka Porić.
Proglašeni najbolji
Podijeljeno je u konačnici više od 1000 palačinki. Najuspješniji sudionici Petog palačinka kupa su učenici Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod u kategoriji izgleda i okusa, dok je Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac pobijedila u kategoriji količine ispečenih palačinki.
U pripravi barskih mješavina u kategoriji izgleda i okusa pobijedila je Nikolina Mandir iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb te u kategoriji stručni rad barske mješavine Lirijana Jakšić iz Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac.