Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
STON

Dobroslavić: Ovakvi projekti razvijaju turizam

Izložba u Stonu
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
U Kneževu dvoru u Stonu predstavljen Prezentacijski centar "Dvor" i otvorena izložba

U Kneževu dvoru u Stonu predstavljen je prezentacijski centar "Dvor" koji je uređen u sklopu Interreg projekta Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj (TAKE IT SLOW).

Tom prigodom je u ovom multimedijalnom prostoru otvorena izložba Likovne kolonije Komarda Art Park, održane tijekom Festivala soli u suradnji s Domom Marina Držića. Nakon što je glavni projektant Marko Barišić predstavio projekt, a posebice zanimljivosti koje nudi prezentacijski centar, nazočnima se obratila Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, koja je projekt pripremila.

– Ovaj je projekt samo jedan od mnogih koji pokazuje naš napor da unaprijedimo turizam i kulturno nasljeđe. Dubrovačko-neretvanska županija bila je vodeći partner od čak 12 partnera iz Hrvatske i Italije, a ukupna vrijednost projekta je bila više od 3,7 milijuna eura. DNŽ je imao na raspolaganju milijun eura, a fokus projekta je upravo bio Knežev dvor. Prezentacijski centar u kojem se sada nalazimo uređen je kao prva faza projekta – rekla je ravnateljica Milić. Dodala je i kako je u protekle tri godine kroz programe prekogranične suradnje Italija – Hrvatska ugovoreno osam strateških projekata vrijednosti gotovo pet milijuna eura.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica zahvalio je svima koji su radili na ovome projektu i pridonijeli da je Ston dobio još jedan reprezentativni prostor. Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je ovaj prezentacijski centar izvrsno mjesto za dodatnu promociju peljeških ljepota.

– Ovaj i svi ovakvi projekti nama su od velike važnosti jer pridonose razvoju lokalne zajednice, turizma, gospodarstva u cjelini. Čuvaju našu kulturu i baštinu – rekao je Dobroslavić i dodao kako nakon Pelješkog mosta slijedi izgradnja brze pelješke ceste koja je ključna za razvoj ovoga kraja, uz projekte lučke infrastrukture. U sklopu svečanosti župan Dobroslavić, načelnik Antunica i ravnateljica Milić potpisali su dodatak sporazumu kojim je Županija prostor prepustila Općini Ston na upravljanje i korištenje. 

BUDUĆI Centar za agrume mjesto je udruživanja, ali i fokusiranog upravljanja proizvodnjom agruma. Između ostalog, među predviđenim aktivnostima Centra je i sadnja pokusnih nasada Sezona berbe mandarina Vučković: Kvaliteta mandarina je izvanredna, a urod izvrstan SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina Kralj pop-arta Otvorena izložba "Andy Warhol: Ja sam niotkud" Nikola Dobroslavić Župan u Blatu Prvašića u Županiji više nego prošle školske godine