Izbornik
Naslovnica Županije
Sezona berbe mandarina

Vučković: Kvaliteta mandarina je izvanredna, a urod izvrstan

BUDUĆI Centar za agrume mjesto je udruživanja, ali i fokusiranog upravljanja proizvodnjom agruma. Između ostalog, među predviđenim aktivnostima Centra je i sadnja pokusnih nasada
Foto: DNŽ
Župan Dobroslavić rekao je kako su se dogovorili da će Ministarstvo poljoprivrede dati financijska sredstva za izgradnju budućeg Centra za agrume

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je dolinu Neretve. Tom je prilikom, u pratnji župana Nikole Dobroslavića, zamjenika župana Joška Cebala, gradonačelnika i načelnika s područja doline Neretve te ravnateljice HAPIH-a Darije Sokolić, ravnateljice DUNEA-e Melanije Milić i ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede Sandre Zokić, posjetila OPG Nika Kapovića, pri čemu je i prigodno obilježen početak ovogodišnje sezone berbe.

Sadnja pokusnih nasada
Ministrica Vučković izjavila je kako je ove godine kvaliteta mandarina izvanredna te da je urod izvrstan. Zahvalila je svim proizvođačima i lokalnim zajednicama na svemu što čine kako bi unaprijedili proizvodnju mandarina, a posebnu je zahvalu uputila županu Nikoli Dobroslaviću i Dubrovačko-neretvanskoj županiji istaknuvši pokretanje izgradnje Centra za agrume kao izvrstan put prema uspješnoj proizvodnji agruma.

Tijekom svog posjeta dolini Neretve ministrica Vučković i župan Dobroslavić i njihovi suradnici sastali su se i s gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve. Razgovarali su o sezoni berbe mandarina i stanju te o aktivnostima na uspostavi Centra za agrume. Tako je objašnjeno što nosi Sporazum Županije i HAPIH-a koji je potpisan i koji će biti važan za Centar za proizvodnju i plasman agruma. Rečeno je kako će predviđene aktivnosti, između ostalog, uključivati i sadnju pokusnih nasada te da je budući Centar mjesto udruživanja, ali i mjesto fokusiranog upravljanja proizvodnjom agruma.

Ujedno, ministrica je tijekom radnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji u palači Ranjina, u nazočnosti župana Nikole Dobroslavića i zamjenika župana Joška Cebala, načelniku Općine Konavle Boži Lasiću uručila odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija.

Komasacija Konavala
Načelnik Konavala Božo Lasić istaknuo je kako priprema projekta komasacije Konavoskog polja traje više od dvije godine te kako je riječ u prvoj komasaciji u Republici Hrvatskoj nakon dugo godina.

Po uručenju odluke župan Dobroslavić i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić potpisali su sporazum o suradnji za projekt pokušališta za mandarine i druge agrume.

– Ovo je vrlo važna odluka i ja želim čestitati i zahvaliti Općini Konavle i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na ovom iznimnom uspjehu i nastojanjima u realizaciji komasacije Konavoskog polja – rekla je ministrica Vučković.

Župan Dobroslavić iskazao je zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede na podršci u svim važnim projektima za Dubrovačko-neretvansku županiju u kojoj je, nakon turizma, poljoprivreda najvažnija gospodarska grana.

– Ministarstvo poljoprivrede, kako smo dogovorili, nosit će financijska sredstva za izgradnju budućeg Centra za agrume – istaknuo je Dobroslavić.

ŽUPANIJA godinama iz svog proračuna izdvaja znatna sredstva za infrastrukturu, a pomaže i klubovima i udrugama OBŽ je iduće godine Europska regija sporta Županija s 396.500 eura pomaže ulaganja u sportske objekte i terene Korzo je gotovo neprepoznatljiv, a novi izgled postigao se postavljanjem novih opločnika, sadnjom drveća s obje strane šetnice te novom komunalnom opremom, odnosno kantama za odvojeno razvrstavanje otpada, klupama te žardinjerama za cvijeće Vrijednost obnove iznosi oko 1,250.000 eura Otvoren novi korzo: Ovo je prekrasno, i park i šetnica i sve GRADONAČELNIK Radić ističe da je Osijek jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika Sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom Među velikim gradovima Osijek najbolje gospodari otpadom