Izbornik
Naslovnica Gradovi
Sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom

Među velikim gradovima Osijek najbolje gospodari otpadom

GRADONAČELNIK Radić ističe da je Osijek jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika
1/5
Foto: Osijek
Ne moramo plaćati poticajnu naknadu, svojevrsnu kaznu, za razliku od nekih gradova koji će platiti i do milijun eura. Mi ćemo ta sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom, ističe gradonačelnik Radić

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grad Osijek jedini je od četiri velika hrvatska grada koji je u 2022. godini dostigao stopu od 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada te ispunio zadane direktive EU.

Izvijestio je to nedavno osječki gradonačelnik Ivan Radić na konferenciji za novinare održanoj na prostoru Reciklažnog dvorišta Donji grad, jednog od četiri reciklažna dvorišta u Osijeku.

Na kućnom pragu
– Ne moramo plaćati poticajnu naknadu, svojevrsnu kaznu, za razliku od nekih gradova koji će platiti i do milijun eura. Mi ćemo ta sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom, što će svakako donositi rezultate. Ključ ovog uspjeha su, osim dobre infrastrukture, svakako i naši sugrađani kojima zahvaljujem, ali i edukacija koju provodimo od najmlađe, vrtićke dobi – poručio je gradonačelnik te zahvalio djeci iz DV-a Mak koja su pokazala da su naučila odvajati otpad.

Gradonačelnik Radić istaknuo je da je Osijek jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, podsjetivši i na jedno mobilno reciklažno dvorište, ono za građevinski otpad, te na kompostanu.

Dodao je i kako Osječani otpad odvajaju na kućnom pragu, što predstavlja najviši standard. Naime, osječka kućanstva prikupljaju četiri vrste otpada, a višestambene zgrade šest vrsta, što je rezultiralo smanjenjem otpada na odlagalištu otpada Lončarica Velika.

– Na Lončarici Velikoj 2012. godine je bilo 30.000 tona otpada, dok 2022. imamo 18.000 tona otpada, što govori koliko smo uspješni u tome, ali i da ćemo nastaviti tako raditi i dalje. U 2021. naručili smo 33.000 spremnika, a uskoro treba doći još 2980 spremnika. Težimo cilju da premašimo i ovih 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada – kazao je gradonačelnik Radić.

Eco City legosi
Igor Pandžić, direktor gradskog poduzeća Unikom, zahvalio je Gradu na sagrađenoj infrastrukturi, djelatnicima Unikoma i sugrađanima na dobro obavljenom poslu. Osvrnuvši se na rad Unikoma, istaknuo je projekt Eco City legosi koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Išli smo u sve škole i vrtiće, izradili naše popularne legose koje su djeca prepoznala i zajedno smo informirali javnost, od najmlađe dobi do najstarije populacije. Lansirali smo u svibnju aplikaciju Moj Unikom, koja sada broji gotovo 4000 korisnika. Općine u našem okruženju također su prepoznale rad Unikoma pa smo ove godine počeli gospodariti otpadom u četiri nove općine. U razgovorima smo i s nekim drugim općinama koje su se javile. To nam pokazuje da je Grad Osijek lider ne samo u našoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj po gospodarenju otpadom – zaključio je Pandžić.

Gradonačelnik Ivan Radić na koncu je čestitao Unikomu što je ZOO vrt Osijek primljen u Europsku zajednicu zooloških vrtova i akvarija.

Vatrogasci su dobili novu opremu JVP Slatina 18 novih modernih kaciga nabavljeno za vatrogasce Gradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći pružiti smještaj prema najvišim standardima Novi Centar za starije osobe u Nedelišću Centar će imati 61 sobu za starije i bolesne osobe Iz vinkovačke gradske uprave izvijestili su kako su Vinkovci prvi među hrvatskim gradovima koji su napravili konkretne korake u razvoju energetske samoodrživosti iz proizvodnje vodika Zelena tranzicija na području Vinkovaca Radi se na projektima čiste zelene energije iz vodika