Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Predstavljene nove smjernice

Dobroslavić: Smjernice daju odgovore na to kako revitalizirati deltu Neretve

1/7
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Na konferenciji je istaknuto da sela u dolini Neretve, ali i u ostalim dijelovima županije većinom nisu zakonom zaštićena kao kulturna dobra

“Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve” predstavljene su na završnoj konferenciji projekta CO-EVOLVE u organizaciji Regionalne agencije Dunea. Smjernicama su izrađene konzervatorske, urbanističke, krajobrazne i arhitektonske podloge kojima su identificirana i valorizirana zapuštena, odnosno napuštena sela i zaseoci u zaleđu klastera Neretva te smjernice koje se mogu implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju jedinica lokalne samouprave s područja doline Neretve.

U Bruxellesu održana Konferencija “Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti” Dobroslavić: Više novca drugima, ali ne na račun kohezijske poljoprivredne politike

Primjena u cijeloj Hrvatskoj

– Ove Smjernice daju odgovore na to kako revitalizirati deltu Neretve i dati joj novu vrijednost razvojem turizma. Moramo raditi na podizanju svijesti o važnosti kvalitete prostora koje imamo te ih istodobno zaštititi kako bismo stvorili preduvjete za razvoj održivog turizma – rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te istaknuo da je klaster Neretva primjer kako poticati razvoj drugih ruralnih dijelova županije. Uvodnu riječ o važnosti ovog projekta sufinanciranog iz fonda EU za regionalni razvoj iznijela je ravnateljica Dunee Melanija Milić.

– Budžetom od 215.000 eura, Regionalna agencija je, uz županijski Zavod za prostorno uređenje i vanjske stručnjake, kreirala integrirane planove i aktivnosti upravljanja za deltu Neretve, jedno od sedam pilot-područja. Cilj projekta je podizanje svijesti, analiza stanja i promicanje suradnje čovjeka i prirode u obalnim područjima s visokom stopom turizma i velikim turističkim potencijalom – poručila je Milić te izrazila želju da se i za ostale klastere osiguraju sredstva kako bi se razvijala ruralna područja.

PALAČA RANJINA Ministar Banožić održao radni sastanak sa županom Dobroslavićem i predstavnicima gradova i općina

Ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb upozorila je da većina sela u Neretvi, ali i u ostalim dijelovima županije nije zakonom zaštićena kao kulturna dobra.

– Županija će tražiti od Ministarstva turizma da ovaj pilot-projekt razmotri i preporuči primijeniti kako u nas, tako i u cijeloj Hrvatskoj, te da uvede posebnu mjeru, odnosno program ‘Revitalizacija ruralnih krajolika’’, iz koje bi se dodjeljivala sredstva za projekte koji imaju za cilj turističku valorizaciju napuštenih sela – objasnila je Oreb.

POKAZALI ODLIČNO ZNANJE Zamjenica Marević primila učenike OŠ don Mihovila Pavlinovića

O metodologiji izrade stručne podloge govorio je Nikša Božić koji je u iscrpnoj prezentaciji pokazao četiri faze koje su dovele do izrade smjernica i brošure te je prikazao i odabrano pilot-područje, selo Vidonje u općini Zažablje.

– Posebna je pozornost posvećena podizanju svijesti o vrijednostima tradicijske arhitekture i potrebi kvalitetne obnove u duhu tradicije, te problemima vezanim uz revitalizaciju. Organizirane su radionice s lokalnim stanovništvom, a pripremljena je i brošura s rezultatima projekta – poručio je Nikša Božić.

PODUZETNIŠTVO Učenici 7. i 8. razreda sudjelovali na Startup weekendu

Unutar Smjernica za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održiv razvoj turizma delte rijeke Neretve postoje tri dokumenta: Prepoznavanje vrijednosti ruralnih krajolika doline Neretve, Smjernice za integralnu zaštitu i revitalizaciju ruralnih krajolika doline Neretve i Smjernice za održiv razvoj ruralnog turizma doline Neretve.

Predstavnicima gradova Metković, Ploče i Opuzen te općina Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno, župan Dobroslavić uručio je Smjernice, s ciljem da ih koriste kao podlogu za izradu Prostornog plana uređenja gradova i općina te adekvatno ugrade u odredbe njihovo provođenje, kako bi se ostvario prepoznati potencijal ruralnog područja zaobalja Neretve i kako bi razvoj na ovom području bio održiv, uz zaštitu i očuvanje ruralnih područja u izvornom stanju.

SVEČANA PROSLAVA Župan Dobroslavić i zamjenica Marević na proslavi Dana Općine Konavle

Proračun tri milijuna eura

Projekt punog naziva „Promicanje ko-evolucije ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma“ vodi Regija Istočne Makedonije i Trakije iz Grčke uz partnere iz Grčke, Italije, Španjolske, Francuske i Hrvatske. Uz Duneu, hrvatski partner na projektu je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Proračun projekta je tri milijuna eura, a iz Fonda za regionalni razvoj kroz Interreg MED Programme sufinancira se s 2,559.000 eura.