Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
U Bruxellesu održana Konferencija “Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti”

Dobroslavić: Više novca drugima, ali ne na račun kohezijske poljoprivredne politike

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
17. izdanje Europskog tjedna regija i gradova posjetilo je više od 7000 predstavnika regionalne i lokalne vlasti

Dubrovačko-neretvanska županija bila je organizator konferencije “Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti”, koja je održana u Europskom odboru regija u Bruxellesu. 


Promotivni film županijskog TZ-a donio hrpu nagrada sa ZTF-a Dubrovnik rivijeri tri nagrade, među njima i Grand prix

Konferencija je održana u svjetlu međuinstitucionalnih pregovora o proračunu EU za sedmogodišnje razdoblje te izglasavanja rezolucija o ovom pitanju u Europskom parlamentu i Europskom odboru regija. Inače, usuglašavanje proračuna trenutačno je goruća tema unutar glavnih institucija EU, s obzirom na situaciju oko povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, te samim time izvjesnog smanjenja prihodovne strane proračuna, dok se istovremeno pred Uniju nameću novi zahtjevi i prioriteti.

Podrška Odbora regija

U panelu su uz dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića sudjelovali državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đuric, zastupnik u EP i član odbora za proračun u EP Karlo Ressler, član Europskog odbora regija Adrian Ovidiu Teban, stručnjakinja iz Direktorata za proračun EK Simeona Manova te predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je predstavio stavove hrvatskih županija o Višegodišnjem financijskom okviru EU.

Župan Dobroslavić govorio je o stajalištu Europskog odbora regija o neprihvatljivosti predloženog smanjenja sredstava za Kohezijsku i Zajedničku poljoprivrednu politiku kao i neprihvatljivim pravilima predloženim vezano za predfinanciranje, sufinanciranje te smanjenje rokova za provedbu projekata EU.

U Bjelovaru održana konferencija posvećena poduzetnicama, veleposlanik SAD-a poručio: 'Posao se započinje iz strasti, a ne iz ideje da je to prilika za veliku zaradu'

– Predložena povećanja za neka područja poput istraživanja, inovacija, sigurnosti granica, migracija i za mlade su dobrodošla, ali ona ne smiju biti na račun kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike kao politika solidarnosti, ujednačavanja razvoja svih regija i država članica s iznimnom dodanom vrijednošću – naglasio je Dobroslavić.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Konferenciju u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije organizacijski je podržao Europski odbor regija kao jedno od događanja ovogodišnjeg 17. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu, najvećoj europskoj manifestaciji posvećenoj regionalnoj suradnji na kojoj su sudjelovali i predstavnici županije.

Prvog dana studijskog posjeta županijska delegacija u kojoj su bili predstavnici županije, razvojnih agencija te gradonačelnici i načelnici posjetila je EP gdje se susrela sa zastupnikom Karlom Resslerom. Raspravljalo se o budućim prioritetima EU te o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027., odnosno kako bi se budući proračun EU mogao odraziti na regionalnu i lokalnu razinu, s obzirom na predloženo smanjenje financijske omotnice za kohezijsku politiku.

Potpisan ugovor Naručena Studija o stanju i mjerama u maslinarstvu i uljarstvu

Sudionici studijskog posjeta imali su priliku susresti se s i predstavnicima Stalnog predstavništva RH pri EU. Neke od tema sastanka bile su naše predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine, pregovori o budućem proračunu, provedba energetske tranzicije i Europski Zeleni dogovor, telekomunikacije i transport te digitalne politike. Župan Nikola Dobroslavić govorio je o strateškim ciljevima Dubrovačko-neretvanske županije.

Naravno, delegacija je sudjelovala i na konferenciji „Višegodišnji financijski okvir 2021.-202. – Kohezija i vrijednosti: uloga regionalnih i lokalnih vlasti” u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Zelenija i pametnija Europa

Ovogodišnje, 17. izdanje Europskog tjedna regija i gradova posjetilo je više od 7000 predstavnika regionalne i lokalne vlasti te je održano gotovo 400 događanja, a sve s ciljem da se raspravi o tome kako kohezijska politika može pomoći da Europa postane zelenija, uključivija i pametnija.

Županija nastavlja lanjsku inicijativu Opet prodaja mandarina na štandovima diljem zemlje