Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Forum poljskih i hrvatskih regija

Dogovorena suradnja s Lubuškim vojvodstvom

Foto: pszupanija.hr
– Uvjeren sam da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj. U gospodarstvu Požeško-slavonske županije i Lubuškog vojvodstva ima mnogo toga zajedničkog naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

Osmu godinu zaredom udruženja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija organizirala su susret s ciljem razmjene iskustava i dijaloga o budućnosti europskih regija. Forum poljskih i hrvatskih regija održan je u Zielonoj Góri u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice nastavljene su na zaključke 7. foruma održanog lani u Poreču, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo.

Malo drukčija utrka kroz Požešku goru U ljepoti požeških brda i dolina uživalo 87 trkača

U sklopu foruma dogovorena je gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva. Maršalica Lubuškog vojvodstva Elzbieta Anna Polak istaknula je da je pola ovog vojvodstva pod šumama, poznati su i po proizvodnji grožđa, a kao i u Hrvatskoj trude se obnoviti vinogradarstvo i vinarstvo.

Sporazum o suradnji i prijateljstvu dviju regija potpisat će se 14. travnja iduće godine, kada Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja. U međuvremenu održat će se nekoliko sastanaka gospodarstvenika.

– Uvjeren sam da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj. U gospodarstvu Požeško-slavonske županije i Lubuškog vojvodstva ima mnogo toga zajedničkog. I geografski smo slične regije. Osim poljoprivrede i turizma, oni se bave vinarstvom i vinogradarstvom, a u tome je naša županija jedinstvena u Hrvatskoj – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. (vb)•