Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
13. županijska smotra izvornog folklora

'Dok je čuvara tradicije, neće izumrijeti ono po čemu smo poznati u svijetu'

Veselo je bilo ispred šibenske katedrale sv. Jakova
1/2
Foto: Šibensko-kninska županija
Na manifestaciji je nastupilo 15 folklornih skupina

Na trgu ispred šibenske katedrale sv. Jakova održana je 13. smotra izvornog folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“. 

Studij se može pohvaliti prvom generacijom diplomiranih prvostupnika inženjera energetskih tehnologija Osim na turizam, Grad se odlučio usmjeriti i na razvoj visokog obrazovanja te gospodarstva Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku studij je budućnosti

Smotra se tradicionalno održava u povodu obilježavanja 17. svibnja - Dana Šibensko-kninske županije, a ove godine na manifestaciji je nastupilo 15 folklornih skupina, od kojih 13 s područja županije, te dvije gostujuće - izvijestili su iz Šibensko-kninske županije i istaknuli da je u svečanom mimohodu, od Obale preko rive do katedrale, šibenskim ulicama “potekla” rijeka ljudi svih uzrasta u živopisnim narodnim nošnjama priobalja i zaleđa Šibensko-kninske županije prezentirajući tradicijsku kulturnu baštinu županije, ali i drugih krajeva Lijepe Naše.

– Iznimno me veseli što već 13. godinu slavimo i ponosimo se onim što jesmo, čuvajući naše korijene, naše običaje, naš jezik, te čuvamo od zaborava našu bogatu kulturnu tradiciju čime dokazujemo da promišljamo o sutrašnjici. Dok je čuvara tradicijske baštine, zaljubljenika u nekadašnji način života, nema bojazni da će izumrijeti njegovanje vrijednosti kojima se ponosimo i po kojima smo poznati u cijelom svijetu –  istaknuo je u povodu održavanja Smotre šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Foto: Šibensko-kninska županija

Sudionici smotre bili su Etno igraonica „Balarin“, Šibenik, KU „Kolajnica“, Šibenik, KU „Šibenske šuštine“, Šibenik, KUD „Kralj Zvonimir“ Knin, KUD „Spužvar“, Krapanj - Brodarica, Etno udruga „Petrovo polje“, Ružić, KUD „Koralj“, Zlarin, KUU „Zvona Zagore“, Mirlović Zagora, KUD „Dinara“, Kijevo, KUU „Miljevci“,  Miljevci, KUU „Bezdan“, Pirovac, KUD „Dubrava kod Šibenika“, Dubrava kod Šibenika, KUD „Koledišće“, Jezera, te gostujuća društva KUD „Berislavić“, Novi Grad (Sl. Brod) i KUD „Sv. Juraj“, Zagorje Ogulinsko.

Nakon što su imali prilike vidjeti izvedbe svih folklornih skupina koje su sudjelovale na Smotri, prosudbeno povjerenstvo u sastavu Danijel Šota, Kate Šikić i Josipa Prpa, donijelo je odluku da će Šibensko-kninsku županiju na Vinkovačkim jesenima predstavljati KUD „Kralj Zvonimir“ iz Knina, a na Đakovačkim vezovima KUU „Bezdan“ iz Pirovca. Na Brodskom kolu županiju će predstavljati, kako ističu iz Šibensko-kninske županije, KUU „Miljevci“ dok na dječju Državnu smotru folklora putuje KU „Kolajnica“ iz Šibenika.

Po završetku Smotre svim sudionicima uručene su zahvalnice za sudjelovanje, a održan je i okrugli stol za voditelje folklornih skupina.

Na sajmu je izlagalo 179 izlagača, od kojih su 63 bila iz Šibensko-kninske županije 11. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, župan Pauk poručio: ‘Potičemo poljoprivrednike da uvode modernu tehnologiju, ali i mlade ljude da ostanu na selu’