Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Osim na turizam, Grad se odlučio usmjeriti i na razvoj visokog obrazovanja te gospodarstva

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku studij je budućnosti

Studij se može pohvaliti prvom generacijom diplomiranih prvostupnika inženjera energetskih tehnologija
1/5
Foto: Grad Šibenik

Šibenik se posljednjih godina razvio u pravu turističku destinaciju. Cvjeta turizam, grade se hoteli te se povećava i privatni smještaj, a sve to prati i ponuda u gradu – navode iz šibenske gradske uprave. Naime, uz obnovljene Tvrđavu sv. Mihovila i Barone, za godinu i pol dana Krešimirov grad obnovit će još jedan povijesni biser – Tvrđavu svetog Ivana, za koju je nedavno potpisan ugovor o radovima na revitalizaciji vrijedan nešto više od 38 milijuna kuna.

Na sajmu je izlagalo 179 izlagača, od kojih su 63 bila iz Šibensko-kninske županije 11. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, župan Pauk poručio: ‘Potičemo poljoprivrednike da uvode modernu tehnologiju, ali i mlade ljude da ostanu na selu’

“Težak” fakultet

– Uz katedralu svetog Jakova koja je još 2000. uvrštena na popis UNESCO-a, Šibenik se diči još jednom povijesnom građevinom na popisu svjetske baštine, Tvrđavom svetog Nikole. No, gradska vlast svjesna je činjenice da suvremeni grad kao što je Šibenik ne može živjeti samo od turizma. Stoga su razvoj, uz turizam, odlučili usmjeriti na visoko obrazovanje i gospodarstvo. Šibenik je grad koji je među prvima u svijetu dobio rasvjetu na izmjeničnu struju, a postao je i prvi hrvatski grad koji je prepoznao potencijal obnovljivih izvora energije i osigurao gradnju vjetroelektrana – istakli su iz šibenske gradske uprave i dodali da u prilog razvitku “energetski učinkovitog” grada govori i činjenica kako je Šibenik prvi u Dalmaciji krenuo s razvojem alternativnog modela javnog gradskog prijevoza.

Uzme li se u obzir agenda EU prema kojoj do 2030. u Europi čak 32,5 posto energije mora nastati iz obnovljivih izvora, a Hrvatska je za period do 2020. godine već premašila zadani cilj prema kojem udio obnovljivih izvora energije u domaćoj proizvodnji mora biti viši od 20 posto, Šibenik je definitivno korak ispred.

Usvojena Razvojna strategija Šibensko-kninske županije Najvažniji županijski strateški dokument na 550 stranica donosi 58 mjera

– Da zbilja ulaže u budućnost, gradska je vlast dokazala i kada je prije četiri godine predstavila novoosnovani Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, dislocirani studij Sveučilišta u Zagrebu. Danas, četiri godine kasnije, dislocirani preddiplomski sveučilišni studij na pravom je putu – smatra šibenski gradonačelnik Željko Burić i dodaje:

– Cilj je što prije krenuti i s diplomskim programima. Raznolikost studijskih programa, početak gradnje studentskog doma na Palacinu i podrška mladima pri stvaranju svojih poslova i razvoju novih inovacija nakon studija, inicijative su koje teže tome da Šibenik uskoro dobije svoje sveučilište. Nastavit ćemo raditi na osiguravanju kvalitetnih uvjeta za život naših mladih, stvaranju novih radnih mjesta i posljedično ostanak mladih sugrađana u Šibeniku – kazao je Burić.

Studij se može pohvaliti prvom generacijom diplomiranih prvostupnika inženjera energetskih tehnologija. Svi oni već su spremni za tržište rada, što je i dokazao velik interes poslodavaca.

– U prethodnoj akademskoj godini kontaktirala su nas 22 poslodavca. Riječ je o velikim tvrtkama koji zapošljavaju i do tisuću ljudi, a nude inovativna i zanimljiva radna mjesta. Mislim da je poanta studija u fuziji modernih struka u moderne energetske tehnologije. Tu su prije svega elektrotehnika i strojarstvo, svako sa svojom energetikom, ali i cijeli niz drugih aspekata koje studenti na ovom studiju dobiju – ističe Marko Delimar, voditelj dislociranog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

šibensko-kninska županija Pauk: Neki gospodarstvenici već su se priključili na mrežu

Dislocirani studij stekao je naziv “teškog” fakulteta, što potvrđuje i sam Delimar.

– Kod nas je fokus na učenju, a ne podučavanju. Dakle naglasak stavljamo na praktičan rad koji se stječe seminarima i laboratorijskim vježbama. Fakultet nije lagan, ali je dobiveno znanje široko i usmjereno na moderne tehnologije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti – istakao je Delimar.

Mogućnosti zapošljavanja su velike.

– Od energetskog, javnog i turističkog sektora, pa sve do proizvodnje energetski učinkovitih proizvoda i gradnje energetski učinkovite infrastrukture. Studenti koji odluče ipak nastaviti svoje školovanje, mogućnost za to imaju na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu, i to bez polaganja razlike predmeta – navode iz šibenske gradske uprave.

– Bio sam prva generacija. U globalu je bilo vrlo izazovno i odvažno upisati takav, dotad još nepoznati studij. Završio sam Opću gimnaziju u kojoj nije bio prevelik naglasak na matematici i fizici. Studij sam završio u roku s iznadprosječnim uspjehom, a danas sam student diplomskog studija na FER-u, također iznadprosječnog uspjeha – ispričao je Luka Budin iz Velike Gorice.

Ističe i kako je trebao uložiti puno rada i truda za završetak studija, no osjećaj primanja diplome u ruke bio je neprocjenjiv.

– Zadovoljan sam bio i životom u Šibeniku, te mi je to ostalo kao jedno prekrasno iskustvo i nezamjenjiv period života kao mladome čovjeku. Kažu da tko jednom kroči u Šibenik, dijelom srca zauvijek i ostane u njemu – zaključuje Luka.

S njim se slaže i bivša studentica, Šibenčanka Josipa Rak.

Vrijedna donacija Jadranske banke šibenskoj bolnici Novi ultrazvučni aparat za odjel ortopedije i prijenosni ultrazvuk

Uskoro novi studentski dom

– Jako sam zadovoljna svojim izborom preddiplomskog studija. Mislim da sam upisom studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u potpunosti pogodila – dobila sam vrhunsku naobrazbu, ujedno sam zadržala svoj životni tempo u Šibeniku, a povrh svega sam nastavila diplomski studij na FER-u, smjer elektroenergetika u Zagrebu – kaže bivša studentica Josipa Rak.

Studij energetike tek je početak planova koje šibenska vlast ima za grad. Naime, Šibenik, u kojem godišnje studira oko 1100 redovnih studenata, za koju će godinu dobiti novi studentski dom Palacin, vrijedan 84 milijuna kuna. Uz to, u tijeku je i izgradnja Centra za nove tehnologije i poduzetništvo “Trokut” koji će biti mjesto okupljanja generacije 21. stoljeća, a u neposrednoj blizini niče i Adriatic Business Centar (ABC), moderni poslovni centar u kojem će se poduzetnicima, gradovima i općinama pružati usluge korištenja i najma prostora te usluge informiranja, edukacije i savjetovanja u svim fazama poslovanja te pripreme i provedbe projekata. Sve je to, navode Šibenčani, dobra podloga za ostvarivanje želje gradske vlasti predvođene Željkom Burićem – da Šibenik postane sveučilišni grad.

Održana početna konferencija projekta vrijednog više od 11 milijuna kuna Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta