Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
šibensko-kninska županija

Pauk: Neki gospodarstvenici već su se priključili na mrežu

Foto: Šibensko-kninska županija
Dosad je izrađeno 32,5 km mreže na područjima gradova Šibenika, Drniša i Knina

Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina u dijelu Šibensko-kninske županije 15. travnja potpisali su župan Goran Pauk i direktori tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o. Peter Zaruba i Vlado Mandić.

Grad Pula pokrenuo jedinstven projekt vrijedan čak 60,8 milijuna kuna Gradi se punionica na prirodni stlačeni plin, jedna od tri u zemlji

Potpisanim aneksom ugovora produljuje se koncesija tvrtki EVN Croatia Plin d.o.o. na 50 godina. Riječ je o koncesiji za gradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina u dijelu Šibensko-kninske županije, odnosno u Šibeniku (naselja Šibenik, Brodarica, industrijska zona Podi i turističko naselje Solaris), Drnišu (naselje Drniš i pripadajuća industrijska zona), Kninu (naselje Knin) i Vodicama (naselja Vodice i Srima) te općinama Bilice, Tribunj (naselje Tribunj), Pirovac (naselje Pirovac i pripadajuća industrijska zona), Tisno (naselja Tisno, Jezera i Betina) i Murter-Kornati (naselje Murter) – izvijestili su iz Županije.

– Važnost opskrbe prirodnim plinom, ekološki prihvatljivim energentom koji znatno utječe na smanjenje emisije CO2 i omogućuje dodatan zamah razvoju gospodarstva, prepoznali su i neki od značajnijih gospodarskih subjekata na području županije. Neki od njih, kao što su Impol-TLM, KNAUF, Aluflexpack  Drniš i turističko naselje Solaris, već su se priključili na mrežu – kazao je župan Pauk. 

Održana početna konferencija projekta vrijednog više od 11 milijuna kuna Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta

Šibensko-kninska županija i društvo EVN AG sklopili su 30-godišnji koncesijski ugovor za distribuciju zemnog plina u svibnju 2010. U siječnju 2011. potpisan je ugovor o prijenosu ugovora o koncesiji na EVN Croatia plin d.o.o., dosad je izrađeno 32,5 km distributivne mreže s postrojenjima na područjima gradova Šibenika, Drniša i Knina. Radovi su počeli 2013., a prvi korisnici priključeni su potkraj 2014.

 Temeljem odluke HERA-e o davanju suglasnosti za produljenje razdoblja na koje je dana koncesija EVN Croatia Plin d.o.o., a Županijska skupština ovlastila je župana Pauka da s EVN Croatia Plin d.o.o. zaključi VI. aneks ugovora o produljenje koncesiji za 20 godina.

Usvojen Prostorni plan područja posebnih obilježja Žutsko-sitske otočne skupine Gornji Kurnat opet će živnuti, ali i zadržati izvornost i ljepotu

– Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik i EVN primjer su suradnje partnera s vizijom dovođenja jeftinijeg i čišćeg izvora energije, pozitivno usmjerenih na korist za što veći broj potrošača. Sretno se poklopio i razvojni bum kroz koji u posljednjih desetak godina prolazi županija. Posebno mi je drago što je dolazak plina potaknuo revitalizaciju industrijske proizvodnje u županiji. To pokazuje primjer tvornice Impol TLM koja je u startu računala s plinom, a danas u njemu ima pouzdanog partnera u širenju proizvodnje. Plin svoju vrijednost pokazuje i u razvoju održivog turizma, bilo smanjivanjem troška i štetnih emisija, bilo otvaranjem mogućnosti za komforni prijem turista tijekom cijele godine. Produljenje koncesije omogućit će nam da nastavimo podizanje kvalitete života lokalne zajednice – kazao je direktor EVN Croatije Vlado Mandić.

Zbog svojih gabarita vozilo može proći kroz većinu uskih ulica i trgova u šibenskoj staroj gradskoj jezgri Jedino takvo u Hrvatskoj Šibenik dobio vozilo za pružanje hitne pomoći prilagođeno za staru gradsku jezgru