Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Održana početna konferencija projekta vrijednog više od 11 milijuna kuna

Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Vjerujemo da ćemo ovim projektom poboljšati kvalitetu života Kaprijana te osigurati da im bude dostupno sve ono što je dostupno i stanovnicima na kopnu – kazao je župan Pauk

– U Gradskoj vijećnici održana je početna konferencija projekta „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije“ čiji je nositelj Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta više je od 11 milijuna kuna od čega je 9,3 milijuna kuna financirano iz EU, 1,6 milijuna kuna izdvojilo je Ministarstvo mora, a Lučka uprava ŠKŽ-a nešto više od 42.000 kuna – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije te dodali da je detalje okupljenima predstavio ravnatelj Lučke uprave Željko Dulibić istaknuvši da će novi gat biti dugačak 55 metara, površine 330 četvornih metara te će omogućiti pristajanje trajekata dubljeg gaza koji su manje podložni utjecaju vjetrova pa će Kaprijani biti bolje prometno povezani s kopnom.

Šibensko-kninska županija U okviru projekta HERCULTOUR održana godišnja skupština međunarodne udruge HERA

Čestica na kojoj će se graditi trajektni pristan nalazi se na pomorskom dobru i u obuhvatu je lučkog područja kojim upravlja županijska Lučka uprava, a locirana je oko 700 metara sjeverozapadno od središta mjesta Kaprije. Osnovni ciljevi projekta su, kako se navodi, poboljšanje prometne povezanosti otoka Kaprija s gradom Šibenikom i ostalim otocima šibenskog arhipelaga, unapređenje prometne sigurnosti unutar središta uvale i mjesta Kaprije, poboljšanje pristupa stanovnika Kaprija radnom mjestu, obrazovanju, medicinskim i kulturnim sadržajima te smanjenja prometnog zagušenja i buke kao i unaprjeđenje prometne sigurnosti unutar središta uvale i mjesta Kaprije.

Na konferenciji su također sudjelovali i šibensko-kninski župan Goran Pauk, zamjenici gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta i Paško Rakić te Tvrtko Lovrić, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uspon na Aconcaguu šibenski planinari posvetili su Zlatiboru Prginu Prijam šibenskih planinara koji su osvojili Aconcaguu Šibenčani osvojili vrhove Južne Amerike i Afrike

– Vjerujemo da ćemo ovim projektom poboljšati kvalitetu života Kaprijana te osigurati da im bude dostupno sve ono što je dostupno i stanovnicima na kopnu – kazao je župan Pauk.

Šibenski dogradonačelnik Mileta zadovoljan je što je riječ o projektu koji je rezultat zajedničke sinergije i gotovo potpuno financiran iz vanjskih izvora.

Tvrtko Lovrić naglasio je da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i dalje podupirati dobre projekte u Šibensko-kninskoj županiji, kao što je ovaj.

Predviđeni rok za dovršetak projekta je ljeto 2020. 

Brod IB BIOS DVA dug 36 metara prikupljat će podatke s 19 lokaliteta, a rezultati će biti prikazani i u budućem posjetiteljskom centru Počeo znanstveni monitoring ušća Krke od Skradinskog buka do tvrđave sv. Nikole Istraživački brod uplovio u Šibenik, sofisticiranom opremom pratit će što se događa u moru